Pressekreterare erkänner intrång

”Han säger att han har agerat ensam”

NYHETER

Den 24-årige man som erkänt spionaget mot socialdemokraterna har haft en central position inom folkpartiet.

Per Jodenius har varit ungdomsförbundets pressekreterare med ansvar för all förbundets kommunikation.

Foto: Björn Lindahl
Tung dag för folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Per Jodenius var fram till i morse anställd av liberala ungdomsförbundet. Hans arbetsuppgifter har tillsvidare tagits över av en av 24-åringens tidigare kollegor.

Per Jodenius kommer ursprungligen från Växjo och har enligt uppgift ett förflutet inom SSU.

Han har haft en central position inom det liberala ungdomsförbundet med ansvar för förbundets kommunikation och presskontakter. Han har också kandiderat till Europaparlamentet för folkpartiet och varit nämndeman i tingsrätten.

Agerade ensam

Per Jodenius ringde enligt uppgift folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson tidigt i morse för att erkänna sitt tilltag. Enligt Johan Jakobsson säger sig 24-åringen ha agerat helt på egen hand.

– Jag har ställt frågan till honom och han säger att han har agerat ensam och att han har tagit del av uppgifterna av nyfikenhet, säger Johan Jakobsson till aftonbladet.se.

Enligt socialdemokraternas anmälan till rikskriminalpolisen visar utredningen att en eller flera spioner använt flera olika konton för att ta sig in i partiets interna system.

Ett av de konton som använts har haft tillgång till vad socialdemokraterna beskriver som all hemlig valstrategi.

Ansvarade för systemet

Kontot har använts från en ip-adress som innehas av det konsultbolag som driver folkpartiets interna databas. Per Jodenius är enligt uppgift den person som har haft ansvar för databasen inom ungdomsförbundet.

Nyckelpersoner inom folkpartiet har enligt partisekreteraren haft kontakter med 24-åringen i arbetet. Jakobsson förnekar dock bestämt att partiet på något sätt dragit nytta av de hemliga uppgifterna i valrörelsen.

– Det är jag som schemalägger folkpartiets valrörelse och jag har aldrig haft någon annan information än den som kommer från öppna källor, säger Johan Jakobsson.

Vad betyder det här för den fortsatta valrörelsen?

– Jag vet inte. Jag är jättearg över att någon kan vara så omdömeslös. Jag har ägnat de senaste tolv timmarna åt att försöka att reda upp det här och jag kan inte bedöma effekterna av det ännu, sade Johan Jakobsson till aftonbladet.se på måndagsmorgonen.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg beklagar spionaget mot socialdemokraterna.

– Det är ju en tråkig sak som har inträffat och jag har sökt Göran Persson nu på morgonen för att framföra mitt beklagande, sade Lars Leijonborg till Aftonbladets reportar på måndagsmorgonen.

Han sade sig då inte veta mer om spionskandalen än vad som dittills var känt.

Läs mer

Karin Lindblom