24-åring erkänner dataintrång

Tvingas omedelbart lämna sitt uppdrag

NYHETER

I morse erkände en 24-årig man att han har gjort sig skyldig till intrång i det socialdemokratiska datanätverket.

– Nu är det en rättssak mellan honom och polisen, säger Johan Jakobsson, folkpartiets partisekreterare, till aftonbladet.se.

24-åringen har fått sparken från sin tjänst på folkpartiets ungdomsförbund.

"Det som medarbetaren i Liberala ungdomsförbundet gjort sig skyldig till är omdömeslöst och i strid med folkpartiets etiska riktlinjer. Det rättsliga efterspelet får utvisa om det han gjort också är brottsligt", säger folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson i ett pressmeddelande.

"Han är djupt ångerfull och vill både be socialdemokraterna och folkpartiet om ursäkt", fortsätter Jakobsson.

Dataintrång

Sent på söndagskvällen gjordes en polisanmälan mot 24-åringen. Han misstänks för dataintrång, ändå väljer folkpartiet att hemlighålla partikollegans namn.

– Vi har resonerat så här: nu är det en rättssak mellan honom och polisen. Om han i denna rättsprocess där han är brottsanklagad ska framträda i massmedia är upp till honom, säger Johan Jakobsson, till aftonbladet.se.

Fått sparken

– Vi har tagit vårt ansvar när det gäller honom. Han har fått sparken från Luf, vi har avbrutit hans it-konto och han har blivit fråntagen sitt inpasseringskort.

Enligt folkpartiet slutade 24-åringen att använda inloggningsuppgifterna i mars i år, på grund av samvetsbetänkligheter. Till partiet har han sagt att han har agerat på egen hand och att det bara är han själv som har haft tillgång till inloggningsuppgifterna.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Johanna Melén, TT