Bröt sig in 100 gånger

Fp polisanmält i natt av socialdemokraterna

NYHETER

Socialdemokraternas interna datornätverk har utsatts för hundratals olagliga intrång det senaste året.

Hemliga strategier och rapporter har läckt ut.

Rikskriminalen utreder nu det misstänkta spionaget.

Spåren leder till folkpartiet.

Foto: ANDREAS BARDELL
S Mötte pressen i natt Vid en blixtinkallad presskonferens i natt framträdde socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström och avslöjade att folkpartiet vid ett hundratal tillfällen brutit sig in i socialdemokraternas interna datanätverk. ”De politiska följderna av detta är väldigt stora. Syftet är ju att tillskansa sig hemlig information.”

Den kanske största politiska spionskandalen någonsin i Sverige är på väg att nystas upp.

Vid en blixtinkallad presskonferens i natt på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm sa socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström:

- De politiska följderna av detta är väldigt stora. Syftet med intrånget är ju att tillskansa sig hemlig information.

Polisanmäldes

Tidningen Dagens Industri avslöjar i dag att obehöriga varit inne på socialdemokraternas interna nätverk, Sapnet, över hundra gånger det senaste året.

Sent i går kväll besökte utredare från rikskriminalpolisen socialdemokraterna för att ta emot en anmälan om intrånget.

I anmälan namnges folkpartister som ska ligga bakom spionaget.

- Vi har varit utsatta för ett dataintrång. Det har varit väldigt omfattande, systematiskt och har pågått under lång tid, sa Ohlström i natt.

Percy Bratt, partiets juridiska ombud:

Hemlig info

- Det finns klar rättslig grund om datorintrång, som ger upp till två års fängelse i straffskalan.

Genom att ta sig in på nätverket har de obehöriga kunnat ta del av hemlig information, som till exempel ett långt dokument om vilka 41 kommuner som socialdemokraterna tänker prioritera i valrörelsen.

Det är värdefulla hemligheter för andra partier, som då i lugn och ro kan planera motdrag för att möta socialdemokraternas planerade utspel.

Inloggningsuppgifterna som spionerna använt tillhör en av socialdemokraternas 26 försteombudsmän, Stig-Olof Friberg i Skaraborg.

Det finns olika behörighetsnivåer i Sapnet -och Friberg tillhör den förhållandevis lilla grupp som har tillgång till de mest kvalificerade hemligheterna.

It-säkerhet

Dagens Industris reporter var själv med då en folkpartist på ett internetcafé för några dagar sedan tog sig in i systemet.

Där fanns till exempel ett dokument med rubriken "VIKTIG INFO FRÅN SÄPO".

I Sapnet finns också känslig säkerhetsinformation om hotbildsbedömningar och ministrarnas livvaktsskydd.

Dagens Industri vände sig till socialdemokraterna - som i onsdags kontaktade Sentor, ett företag som specialiserat sig på it-säkerhet, och bad om hjälp att utreda misstankarna.

Sentor upptäckte snabbt att betydligt fler personer än Friberg loggat in med dennes uppgifter.

Fp-anknytning

Mellan januari och mars i år har 78 intrång registrerats från en dator som tillhör ett företag med nära anknytning till folkpartiet.

Dessutom har ett stort antal intrång från andra obehöriga datorer registrerats - några av dem så sent som i förra veckan.

Men dessa datorers IP-adresser är anonyma, vilket innebär att bara polis och åklagare kan tvinga internetleverantörer att röja vilka personer som äger datorerna.

Enligt uppgift har flera personer som olagligt loggat in röjt sina riktiga namn när de varit inne.

Personer som ska vara centralt placerade funktionärer inom folkpartiet och som pekas ut i den gjorda polisanmälan.

Teknisk undersökning

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson säger att han fick kännedom om de påstådda intrången först när TT ringde i går kväll. Jakobsson säger att om uppgifterna stämmer bryter det helt mot partiets etiska riktlinjer.

Nu har Folkpartiet inlett en teknisk undersökning för att få fram information om det misstänkta dataintrånget. Johan Jakobsson har förgäves sökt socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

– Jag har sökt henne på olika sätt, bland annat har jag skickat e-postmeddelande till henne, men jag har ännu inte fått något svar, säger han till TT.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Oisín Cantwell