Hade samma lösen och användarnamn

Ännu oklart hur inloggningsuppgifterna kom ut

NYHETER

Ett slarvigt lösenord kan ha lämnat socialdemokraternas hemliga nätverk vidöppet.

Det är fortfarande oklart hur lösenordet kommit på drift.

Säkert är bara att spåren leder till folkpartiet, där det använts av obehöriga som nu riskerar fängelse.

Ombudsmannen Stig-Olof Fribergs lösenord användes av obehöriga. Han är en av tre personer som fått sina inloggningsuppgifter stulna.

Enligt socialdemokraternas polisanmälan om dataintrånget har datasäkerhetsföretaget Sentor kommit fram till att inloggning har skett på tre olika användarkonton vid tidpunkter när de verkliga kontoinnehavarna bevisligen inte varit inloggade i systemet.

De var bland annat med hjälp av inloggningsuppgifter som tillhört en försteombudsman i Skaraborg som obehöriga obehindrat kunnat ta sig in i socialdemokraternas hemliga nätverk Sapnet.

I fredags fick socialdemokraterna svart på vitt att folkpartiet kunde kopplas till spionaget: Fribergs konto har använts flitigt från en IP-adress som innehas av ett IT-konsultbolag som är sammankopplat med folkpartiet genom Liberal information AB.

Högsta behörighet

Försteombudsmännen Stig-Olof Fribergs behörighet ligger på högsta nivå och den som använt hans lösenord har kunnat ta del av den allra mest känsliga informationen.

Ännu sent i natt kunde socialdemokraterna inte svara på frågan hur lösenordet hamnat hos en partifunktionär knuten till folkpartiet.

Enligt Dagens Industri har intrången underlättas av att Stig-Olof Friberg, partiets toppman i Skaraborg, haft exakt samma användarnamn som lösenord när han loggat in i systemet.

Den typen av lösenord är något som alla dataexperter avråder från, eftersom det sänker säkerheten och ökar risken att hackare tar sig in.

Osäkert lösenord

Den numera avskedade ungliberalen kan alltså ha försökt att hacka sig in hos socialdemokraterna och provat det allra enklaste - ett lösen identiskt med inloggarens namn.

Socialdemokraterna kopplade i onsdags in it-säkerhetsföretaget Sentor för att snabbt undersöka vad som hänt.

Utredningen avslöjade att betydligt fler än ombudsmannen Friberg varit inloggade.

Vid ett 80-tal inloggningar mellan november i fjol och mars i år har, via datorernas individuella ip-nummer, spionaget kunnat kopplas till bland annat folkpartiets partihögkvarter.

Från mars till slutet av augusti handlar det om ytterligare en stor mängd inloggningar från anonyma IP-adresser.

Det blir nu åklagarens och polisens sak att begära ut uppgifter från nätleverantörerna om vem eller vilka privatpersoner som gömmer sig bakom de anonyma IP-numren.

Samtliga inblandade riskerar straff på upp till två års fängelse för dataintrång.

Läs mer

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson