Piercar 11-åringar – för en flaska sprit

”Jag vet många 14-åringar som piercat bröstvårtan där”

NYHETER

En man i Östersund piercar minderåriga utan att deras föräldrar vet om det.

Priset: 150 kronor - eller en flaska sprit.

– Man är inte medveten om riskerna när man är 12 år, säger Fredrik, som arbetar som piercare i Stockholm.

Den outbildade piercaren, som är i 25-årsåldern, tar emot sina kunder i en lägenhet i Östersund. Där på vardagsrumsgolvet eller på en stol i köket piercar han ungdomarna - utan att deras föräldrar känner till ingreppet.

– Han är inte utbildad så det kostar 150 kronor, men man kan också betala med alkohol, berättar två 15-åriga flickor för Länstidningen i Östersund.

”Åldern inte viktig”

Båda har fått sina piercingar gjorda hemma hos mannen. De berättar att de valde att gå till honom delvis för att priset var så lågt, delvis därför att han inte krävde någon underskrift från föräldrarna.

Enligt flickorna har mannen piercat mycket unga personer - vissa så unga som elva år.

– Jag vet om många 14-åringar som piercat bröstvårtan där, säger en av flickorna till LT.

Själv säger mannen att han aldrig skulle ta emot en elvaåring som ville göra en piercing. Däremot stämmer det att han piercat 14-åriga tjejer:

– Det beror på hur hon är som person. Det är inte åldern och siffran som är viktig, säger han till LT.

Enligt Konsumentombudsmannen får en minderårig inte pierca sig utan vårdnadshavarens godkännande. Som förälder har man rätt att få pengarna tillbaka, och även skadestånd, om detta ändå skulle ske.

Förälder ska följa med

Fredrik är en av flera piercare på East Street Piercing, en studio på Södermalm i Stockholm. Han och hans kollegor har en åldergräns på 15 år för piercing i exempelvis tungan, medan de tillämpar 18-årsgräns för piercing i bröstvårta eller genitalier. Är man under 18 år gäller regeln att en förälder ska följa med till studion för att ge sitt godkännande till ingreppet.

– En piercing är ett öppet sår, och smycket gör att det finns en infektionsrisk. Jag tror inte att man är riktigt medveten om riskerna när man är 12 år, säger Fredrik till aftonbladet.se.

Enligt honom är det svårt, för att inte säga omöjligt, att sköta hygienen korrekt om man jobbar som icke-auktoriserad piercare.

– Vi jobbar ju med blodsmitta, så det här med hygien är jätteviktigt.

Mia Carron