Mammans advokat kritisk till hovrättens dom

"Min klient var den svagare av dem"

NYHETER

Idag dömdes Niina Äikiä och styvpappan Eddy Larsson till tio års fängelse för vållande till Bobbys död. Niinas advokat Anders Berggren är kritisk till hovrättens dom.

Idag kom Göta hovrätts dom. Tingsrättens dom fastställdes och det blev även denna gången tio års fängelse för vållande till annans död. Men Niina Äikiäs advokat Anders Berggren riktar kritik mot hovrättens bedömning i skuldfrågan.

– Jag delar inte hovrättens bedömning om att det inte skulle finnas förmildrande omständigheter, utan där tycker jag att man måste understryka att det finns två personer som inte har varit jämbördiga. Min klient var den svagare.

Han riktar också kritik mot den rättsmedicinska undersökningen som låg till grund för hovrättens bedömning.

– Jag delar inte den bedömningen som hovrätten gjort när det gäller alternativa dödsorsaker. Det fanns hostmedicin på platsen. Med den kunskapen som man har om de personerna som varit inblandade, anser jag inte alls att det ligger långt ifrån att han har fått i sig den hostmedicinen. Analyserna som är gjorda visar inte om hostmedicinen har förekommit i hans kropp eller inte. Den faller utanför det upptagningsområdet som de testerna har. Det är en brist i utredningen och det ska inte falla tillbakak på min klient.

Han är dock nöjd med att hovrätten inte höjde straffet.

– Hon var åtalad för mord men det är hon frikänd för.

Hur mår din klient nu?

– Jag är på väg till henne nu. Det är en anspänning för henne såklart. Det är självklart att en person i hennes situation inte mår så bra.

Vad kommer hända nu?

– Det går inte utesluta att vi ska försöka få prövningstillstånd. Det kan finnas skäl för högsta domstolen. Sedan får man också avvakta och se vad åklagaren för bedömning.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund