Sverigedemokraterna störst bland småpartier

Hoppas på framgång i valspurten

NYHETER

Stockholm

Främlingsfientliga Sverigedemokraterna är störst bland småpartierna.

De hoppas nu på att massutskick och annonser i rikspressen ska ge resultat i valspurten.

Än är det en bra bit kvar till riksdagsspärren på fyra procent. Men enligt Sifos senaste opinionsmätning är väljarstödet nu klart högre än i valet 2002, då partiet fick 1,4 procent av rösterna. I mätningen som publiceras i flera morgontidningar hamnar Sverigedemokraterna (SD) på 2,9 procent, det högsta resultatet hittills i en Sifomätning.

- Det är fler som röstar på SD nu än i förra valet, men om det är en uppgång sedan förra mätningen är mer oklart, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

I mätningen från i lördags låg partiet på 2,5 procent. Uppgången är inte statistiskt säkerställd.

En ökning

I Synovate Temos senaste mätning, som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenskan, hamnar SD bara på 1,7 procent, vilket dock är en ökning från en procent jämför med slutet av augusti. Men inte heller den ökningen är säker. Däremot är SD störst bland småpartierna. Junilistan och Feministiskt initiativ ligger på 0,5 procent hos båda opinionsinstituten.

Enligt SD:s partiledare Jimmie Åkesson satsar partiet mellan åtta och tio miljoner kronor på sin valrörelse, inklusive den lokala nivån.

- Vi får ju hitta egna kanaler eftersom vi inte fått tillgång till morgonsoffor och tv-program. Vi är ute på stan, delar ut flygblad, håller torgmöten och satsar mycket på internet så det är ganska mycket traditionella metoder, säger Åkesson.

SD har tre huvudbudskap: begränsa invandringen, ta krafttag mot brottsligheten och ge äldre än värdig ålderdom.

I valspurten hoppas SD mycket på ett massutskick med valmaterial till Sveriges hushåll. Den kampanjen uppges kosta 6,5-7 miljoner kronor.

- I valet 2002 gjorde vi det bara i Skåne och där gick det ju ganska bra, så vi har planerat i fyra år för att göra det i hela landet, säger Åkesson.

Svårt annonsera

SD erövrade 2002 lokalt 49 mandat i 29 kommuner.

Partiet planerar också att annonsera i rikspressen den sista veckan, om ekonomin tillåter.

- De annonser vi har färdiga hittills är bland annat en bild på mig som säger något om att invandrare som kommer till Sverige ska anpassa sig, säger Åkesson.

SD har dock tidigare haft problem med att få sina annonser publicerade i rikspressen.

- Den enda tidning som sagt kategoriskt nej till våra annonser är Expressen, sedan håller de andra öppet beroende på hur annonsen ser ut, säger Åkesson.

Peter Wallberg/TT