Folkpartiets partisekreterare avgår

Johan Jakobsson lämnar sin tjänst med omedelbar verkan

NYHETER

Folkpartiledaren Lars Leijonborgs högra hand, partisekreterare Johan Jakobsson valde ikväll att lämna sin post som partiets högste tjänsteman.

"Min bedömning är ändå att det för folkpartiet är bäst att jag avgår", skriver han i ett pressmeddelande.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/ SCANPIX
Folkpartiledaren Lars Leijonborg tillsammans med partisekreteraren Johan Jakobsson på eftermiddagens presskonferens. Några timmar senare hade Jakobsson avgått.

Klockan 16.30 på tisdagseftermiddagen trädde Johan Jakobsson och Lars Leijonborg tillsammans in på folkpartiets riksdagskansli för att möta pressen.

De presenterade sin egen utredning kring spionskandalen. Det kom fram att Jakobsson redan i mars i år känt till att ungdomsförbundets pressekreterare haft tillgång till hemliga lösenord till socialdemokraternas intranät. Ändå förklarade Leijonborg att Jakobsson hade partiets fulla förtroende.

Runt klockan 19.00 kom nya besked.

Lämnar posten

I ett pressmeddelande berättade Johan Jakobsson att han väljer att lämna sin post.

"På presskonferensen idag sa Lars Leijonborg att han har fortsatt förtroende för mig. Min bedömning är ändå att det för folkpartiet är bäst att jag avgår. Frågor om varför jag inte agerade kraftfullare i mars ska inte få stå i vägen för de viktiga frågor som valrörelsen borde handla om. Därför har jag kommit överens med Lars Leijonborg om att jag lämnar posten som partisekreterare med omedelbar verkan", skriver Jakobsson i pressmeddelandet.

Fick information i mars

På presskonferensen berättade Jakobsson att han redan i mars fick information om att ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius hade inloggningsuppgifter till socialdemokraternas intranät. Jakobsson sa då till honom att absolut inte använda uppgifterna. Han uppmanade också Jodenius att gå ut i media och berätta om den information han hade. Jodenius ska också ha gått till en tidning, men ingenting kom ut till allmänheten.

"Då borde jag ha agerat, men bland alla andra arbetsuppgifter en partisekreterare och småbarnspappa har föll det bort från min agenda", skriver Jakobsson.

Redan på presskonferensen var Johan Jakobsson ångerfull för att han inte kollat upp om Jodenius faktiskt gjort som han blivit tillsagd.

"Min slutsats är att jag inte har någon skuld för det inträffade, men jag borde ha agerat än mer kraftfullt", skriver han i pressmeddelandet.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM