”Den största skandalen sedan IB-affären”

Aftonbladets Lena Mellin om fp-spionaget

NYHETER

Den största politiska skandalen sedan IB-affären.

De orden använder Aftonbladets Lena Mellin när hon beskriver de senaste turerna i spionskandalen inom folkpartiet.

För folkpartiet innebär det katastrof.

– Det här är ett otroligt avbräck i valspurten, säger hon.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

I går fick liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius sparken efter att det visat sig att han loggat in på socialdemokraternas intranät. I dag tog presschefen Niki Westerberg time-out – hon visst om vad Jodenius höll på med. Båda är nu misstänkta för brott: dataintrång respektive anstiftan till dataintrång.

I kväll tvingades folkpartiets högste tjänsteman och Lars Leijonborgs högra hand, partisekreterare Johan Jakobsson att lämna sin post.

– Det här är den största politiska skandalen sedan IB-affären: Partiet har inte bara försökt ta reda på vad ett annat parti ska göra utan de har också använt sig av metoder som kan vara brottsliga, dessutom har partiets högsta ledning känt till detta men inte gjort något åt det, säger Aftonbladets Lena Mellin.

Hon är förvånad över att Johan Jakobsson satt kvar så länge som han gjorde.

– Det tyder på dåligt omdöme av Lars Leijonborg att inte ha ombesörjt det här tidigare.

Hur ovanligt är det att en partisekreterare avgår mitt i en valrörelse?

– Jag kan inte påminna mig att det har hänt någon gång tidigare. Han har hållit i hela valplaneringen. Det är ett otroligt avbräck att bli av med den personen i valspurten.

Vad betyder det här för valrörelsen?

– För folkpartiet är det urdåligt men det drabbar också hela alliansen eftersom de går till val tillsammans. Det kan göra att många som redan har bilden av att politik handlar om ruffel och båg väljer att inte alls gå och röstar.

Lena Mellin har svårt att se hur Lars Leijonborg nu ska kunna bedriva en vettig valrörelse.

– I övermorgon ska Lars Leijonborg frågas ut i SVT. Men jag förstår inte riktigt vad de ska prata om. Jag tror faktiskt att det är omöjligt att prata politik för Lars Leijonborg just nu. Hela deras valupplägg går ut på att moralisera – att inte fuska, att jobba mera, att vara en rättrådig människa. Det här blir som ett korthus.

Vad betyder det här för motståndarna, socialdemokraterna?

– Om de inte drabbas av en liknande skandal gynnar de dem.

Vad måste Lars Leijonborg göra nu?

– I normala fall borde han avgå nu också, han har ju inte koll på sin partiorganisation. Men två veckor före valet går inte det. Frågan är vad som händer efter valet. Om folkpartiet backar tror jag att han avgår.

Johanna Melén