Göran Persson chockad och tagen

”Det här har skadat oss i en valrörelse som ser ut att bli jämnare än någonsin”

NYHETER

Statsminister Göran Persson kommenterade på tisdagen för första gången spionskandalen.

Persson säger att han är chockad och tagen och samtidigt lite förvånad över vad folkpartisterna har gjort.

- Men när chocken släpper kommer ilskan, sade Persson vid en pressträff på tisdagsförmiddagen.

- Det här har skadat oss i en valrörelse som ser ut att bli jämnare än någonsin. Det här kan påverka valutgången, säger han och syftar på att folkpartiet har haft tillgång till handlingar om hur socialdemokraterna lagt upp sin valkampanj.

Persson säger också att han sätter värde på att Leijonborg ringde upp honom, men att man inte kan stryka ett streck över historien.

Valrörelsen kan tippa

Statsministern säger att han inte vet om socialdemokraterna nu behöver ändra sin valkampanj. Men han befarar att valrörelsen kan ha påverkats av att partiet "haft en skugga som vetat precis vad vi ska göra i våra kampanjer".

- En sådan valrörelse kan ju faktiskt komma att tippa åt fel håll beroende på att vår kampanj inte fick den genomslagskraft den skulle ha haft, säger han.

En annan möjlig konsekvens kan också vara att folkpartiet straffas av väljarna.

- I så fall med rätta får man väl säga. Det är ju trots allt så att man misstänks för att ha begått brottsliga handlingar, säger Persson.

Han vill inte jämföra fp:s intrång med den mejlkampanj som en medarbetare på socialdemokraternas partihögkvarter tidigare utsatte moderatledaren Fredrik Reinfeldt för.

- Det är en ohygglig skillnad och begriper man inte detta, då tycker jag att vi är på ett sluttande plan. Här har faktiskt åklagaren prövat och gjort husundersökning.

Går inte att skylla på säkerhet

Även Reinfeldts historia var polisanmäld, men den lades ned. Här är det uppenbarligen misstankar om mycket grova brott, säger Persson.

Han tycker heller inte att man kan skylla på att partiet haft dålig säkerhet i sina system.

- Det är inte vi som har problem med detta, utan det är den som bryter sig in. Särskilt om det sedan visar sig vara ledande företrädare för ett parti, säger Persson.

Han skulle dock bli förvånad om det visade sig att Lars Leijonborg känt till vad som pågått.

- Och det skulle också förvåna mig utomordentligt mycket om exempelvis folkpartiets partisekreterare visste om det här, säger Persson.

Men vid en pressträff i Göteborg senare på tisdagen ändrade sig Göran Persson och krävde besked av Lars Leijonborg om folkpartiets partisekreterares eventuella inblandning i dataintrånget. Persson tyckte att Leijonborg har all heder av att han hade ringt upp honom och bett om ursäkt.

– Däremot tycker jag att det är konstigt att han inte kan ge klartecken för sin partisekreterare. Det är naturligtvis så att folkpartiets partisekreterare inte har någonting med det här att göra, men Leijonborg bör säga det i klartext, sade Persson.

Reinfeldt kommenterade

Huruvida SSU-företrädare varit inblandade i affären säger sig Persson inte ha någon kunskap om.

Även moderatledaren Fredrik Reinfeldt kommenterade på tisdagen dataintrånget hos socialdemokraterna. Han tar avstånd från det inträffade och är orolig för att det kan skada valrörelsen.

- Det är ju bara att titta i tidningarna. Det tränger undan de politiska frågorna. Vi är väldigt nära valet och det oroande är att de stora avgörande valfrågorna om människors vardag trängs åt sidan. Det riskerar att spä på politikerföraktet och minska valdeltagandet, säger han till TT.

- Jag hoppas att vi kommer tillbaka till de politiska frågorna. Vi ska trots allt avgöra vem som ska regera Sverige de kommande fyra åren. Vi vet att många väljare tar ställning först i slutet av valrörelsen. Risken är att de tror att det är den här typen av frågor som är politik.

Utan att direkt kommentera socialdemokraternas reaktion framhåller Reinfeldt att det finns en tendens att de partier som anklagas vill beskriva det som en enskild händelse samtidigt som de drabbade vill förstora det.

- Vi såg det i våras med socialdemokraterna och oss och vi ser det nu, säger han.

TT