Så kunde fp spionera på de hemliga s-planerna

NYHETER

1. Stig-Olof Friberg blir en av de 26 socialdemokratiska ombudsmän som får tillgång till mycket hemlig information om partiets valplanering och säkerhetspolisens arbete. För nätsidan ”Sapnet” väljer han sitt smeknamn ”sigge” både som användarnamn och lösenord.

2. Nicklas Lagerlöf, 21, ordförande i Luf väst, får tillgång till Fribergs hemliga lösenord. Han loggar in en gång från en av folkpartiets datorer – och blir chockad över hur värdefullt materialet är.

3. Lagerlöf ger lösenordet till Luf:s pressekreterare Per Jodenius, som sedan börjar använda det för att ta reda på så mycket som möjligt om motståndarsidans valstrategi.

4. Datorerna på folkpartiets högkvarter, ungdomsförbundet och partitidningen ”Nu” delar samma brandvägg och har samma bredbandsleverantör, Tidningsstallet AB.

5. En så kallad IP-adress har spårats hos folkpartiet. Men flera datorer bakom brandväggen kan ha använts. Det innebär att personer kan ha suttit utanför högkvarteret och loggat in via ett så kallat VPN-konto som leder in bakom brandväggen.

6. Jodenius slutar gå in på Sapnet i mitten av mars. Då har 78 intrång registrerats. Men intrången fortsätter från flera olika datorer. Inloggningsuppgifterna börjar cirkulera på olika bloggar.

7. Till sist kan i stort sett vem som helst ta sig in på socialdemokraternas intranät med hjälp av uppgifterna från internet.

8. Intrången avslöjas och socialdemokraterna stoppar möjligheten att ta sig in.

ARTIKELN HANDLAR OM