Här slår polisen till mot fp-spionen

Polisen slog till mot Jodenius hem – och folkpartiets kontor

Foto: andreas bardell
på jakt efter bevis De båda poliserna från rikskriminalens it-brottssektion tar sig in i Per Jodenius lägenhet – på jakt efter bevis för datorintrång i socialdemokraternas interna nätverk. ”Vi letade efter en dator, men hittade ingen. Det enda vi tar med oss är en bunt papper”, sa kriminalkommissarie Bosse Norgren efteråt.
NYHETER

Här slår rikskriminalen till mot den misstänkte fp-spionen Per Jodenius.

Razzian gjordes i en villa ägd av en av Lars Leijonborgs närmaste medarbetare.

I natt tvingades en folkpartistisk riksdagskandidat avgå.

Här i folkpartiets huvudkontor på Drottninggatan i Stockholm gjorde polisen husrannsakan i går.

Strax före midnatt tillkännagav Nicklas Lagerlöf, ordförande i Luf Väst och tredjenamn på riksdagslistan i Skaraborg, att han avgår från ”alla förtroendeuppdrag och kandidaturer”.

Detta sedan partiet, som i går genomförde en egen utredning av omfattningen av spionaget, kommit fram till att han var inblandad.

–Jag föll för frestelsen att testa inloggningsuppgifter jag inte borde ha tillgång till. Detta är oacepptabelt och jag tar konsekvenserna av mitt agerande, sa Lagerlöf i natt.

Tidigare i går slog rikskriminalen till mot den andre folkpartist som har identifierats i spionhärvan, Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius, som nu fått sparken.

Letade efter dator

Kriminalkommissarie Bosse Norgren och ytterligare en utredare från rikskriminalens it-brottssektion anlände till villan i Hägersten i södra Stockholm klockan 15.15.

De hade fått tillstånd av åklagare att genomföra husrannsakan hos Per Jodenius – som erkänt att han gjort intrång i socialdemokraternas topphemliga interna nätverk.

I samband med förhöret lämnade Jodenius över nycklar och larmkod till poliserna som genomförde razzian.

Strax efter klockan 16 kom poliserna ut igen.

–Vi letade efter en dator, men hittade ingen. Det enda vi tar med oss är en bunt papper, sa Bosse Norgren.

Villan som Jodenius bor i tillhör en av fp-ledaren Lars Leijonborgs närmaste medarbetare, politiska sekreteraren Malin Strid.

De delar bredband

Där hyr den misstänkte spionen ett rum sedan mars 2004, då han anställdes som pressekreterare på folkpartiets ungdomsförbund Luf.

Genom inackorderingen delar han även bredbandsuppkoppling med Strid – han kan alltså ha begått dataintrånget från hennes ip-adress.

Malin Strid arbetar i partiledarstaben med att förbereda texter och faktaunderlag. Hon säger sig inte ha haft någon annan kontakt med Jodenius än som grannar.

–Jag var uppe på natten och läste om det på text-tv, men jag hade ingen aning om att det kunde vara han. Det fick jag veta först när jag kom till jobbet i morse, säger hon.

Polisen letade bara igenom rummet Jodenius hyr – Strid är inte misstänkt för inblandning i spionaget.

Jodenius kontaktade i går morse folkpartiets ledning och erkände att han vid ett stort antal tillfällen gjort intrång i socialdemokraternas interna nätverk. Ett nätverk där hemliga strategier och dokument finns tillsammans med känslig information om säkerheten kring ministrarna.

Folkpartiets ledning svarade med att omedelbart ge honom sparken.

Razzia i partikontoret

Rikskriminalen gjorde i går husrannsakan även på folkpartiets huvudkontor på Drottninggatan 97 i Stockholm.

Fler razzior och förhör är aktuella, men polisen har förlorat viktiga timmar i jakten på bevis.

Redan i söndags kväll ville rikskriminalen och Säpo genomföra en husrannsakan mot folkpartiet.

Polisen ville samla material mot de misstänkta folkpartisterna innan media började rapportera om spionskandalen – men en jouråklagare sa nej.

Irene Beertema, Oisín Cantwell, Jill Sjölund, Karin Östman