Leijonborgs tunga dag

Folkpartiledaren försökte hålla god min medan katastrofen närmade sig

1 av 4 | Foto: jerker ivarsson
LUGN I KAOSET Lars Leijonborg hade mat i munnen när Göran Persson ringde. Under samtalet vankade han av och an på restaurang Park Inn medan han talade med sin kollega. Men efteråt såg han nöjd ut. Katastrofen till trots.
NYHETER

När Lars Leijonborg i går mötte pressen första gången - klockan tjugo i tio i - var han fortfarande munter.

Ett tjog reportrar stormade mot honom utanför Thorildsplans gymnasium i Stockholm. Likt ett stim hungriga pirayor omringade de folkpartiledaren, som utstötte de beklaganden och fördömanden alla förväntade sig.

Men han var fortfarande vid gott mod, och efter några minuter gick han in i gymnasiets aula för att debattera med vänsterledaren Lars Ohly, en debatt som för övrigt blev glad och saklig.

Åtta timmar senare vandrade Lars Leijonborg med tunga steg genom en korridor i radiohuset på Gärdet. Han hade för femtioelfte gången beklagat att några omdömeslösa personer i folkpartiets ungdomsförbund tagit sig in i socialdemokraternas interna datornät.

Leijonborg hade några timmars frist innan han skulle få upprepa sina beklaganden, först i Aktuellts 21-sändning och sedan i TV4.

Vad ska du göra nu? frågade jag.

- Tja, jag vet inte riktigt.

Tala med övriga partiledningen?

- Det kanske är en bra idé.

Håglösheten berodde nog inte bara på att skandalen hade växt under dagen. Leijonborg var rimligen trött.

Han hade fått det första beskedet sent på torsdagkvällen, när partisekreteraren Johan Jakobsson ringde.

-Vi har en kris att hantera, sa Jakobsson.

Leijonborg hoppades att pratet om datorintrång var ett missförstånd.

Efter ytterligare någon timme ringde Jakobsson igen. Liberala ungdomsförbundets pressekreterare Per Jodenius, "missdådaren" som Leijonborg skulle kalla honom nästa dag, erkände dataintrånget. Socialdemokraterna hade utlyst presskonferens - mitt i natten.

Leijonborg, som är skild, satt ensam uppe i lägenheten på Odengatan. Han väntade på att det skulle komma nyhetstelegram från presskonferensen.

Han väntade. Det kom inget telegram. Han somnade. Klockan 6.30 gick han upp.

En av hans första åtgärder var att ställa in en planerad pressträff om skolpolitiken. Det var ingen idé att komma med några utspel nu.

Pressekreteraren meddelade via TT att Leijonborg kunde ta emot pressen tjugo minuter före debatten på Thorildsplans gymnasium.

Hur lång tid tar det för en man att inse att han står inför en katastrof?

Efter debatten frågade jag om Leijonborg var Sveriges Richard Nixon, den amerikanske presidenten som tvingades avgå efter att han låtit avlyssna demokratiska partiet.

Han skrattade.

Antagligen tar det längre tid för en partiledare än för en vanlig människa. Två veckor före ett val är partiledaren så fokuserad på sin uppgift - att vinna - att han utvecklar ett slags tunnelseende.

Vid lunchtid hade Leijonborg torgmöte i Solna centrum. Det var ett ganska bra möte, om än snålt besökt. Sedan åt han lunch på restaurang Park Inn och sa att han inte tänker på att förlora.

- Inför ett höjdhopp tänker inte Kajsa Bergkvist på att hon kan riva.

På morgonen hade Leijonborg utan framgång sökt statsminister Göran Persson. Sedan hade Persson ringt tillbaka och talat in ett meddelande på telefonsvararen.

- Hej, Lars, sa Persson med sin tunga, sävliga röst.

Statsministern sa att han kunde vara svår att nå "denna dramatiska dag", men hoppades att de kunde talas vid efter lunch. De hade mycket att prata om.

Leijonborg hade mat i munnen när mobilen ringde i den blårutiga kavajens innerficka. Han reste sig och vankade runt i den tomma restaurangen.

- Hej, hej, vad bra... ja, det är ju lite tråkigt... nu talar jag i andra hand... han är ju polisanmäld...

Efter några minuter satte sig Leijonborg vid bordet igen. Pressekreteraren Bergström, politiske sekreteraren Monica Björklund och Solnas kommunalråd Anders Ekegren tittade på honom.

- Det sista statsministern sa var: "Jag nöjer mig med detta", sa Leijonborg.

Han såg nöjd ut.

Hur lång tid tar det att se en katastrof?

Innan han skulle intervjuas i radions Studio Ett skämtade Leijonborg om att han skulle rulla sig i tjära och fjädrar.

Men sedan, i radiohuset, var det som om något brast.

Kanske var han bara trött.

Eller också var det nu, när en reporter från Aktuellt kom springande, och sedan en programledare, och Leijonborg fick höra att en professor i statsvetenskap liknade dataintrånget vid Watergate, den affär som tvingade president Nixon att avgå, som tyngden av skandalen träffade honom.

Han gick i radiohusets korridor och visste inte riktigt vad han skulle göra.

Spionskandalen Leijongate skakar hela det svenska politiska etablissemanget. Förundersökning och husrannsakan hos folkpartiet. Det parti som lagt störst vikt vid rätt, fel och moral i valrörelsen. Aftonbladets Peter Kadhammar följde partiledaren Lars Leijonborg i går - under den förmodligen längsta dagen hittills i hela hans politiska liv.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM