Hon kom från ingenstans

Nu är Merkel mäktigaste kvinnan i världen

Foto: ap
stormar in på förstaplats Nu anses Angela Merkel vara världens mäktigaste kvinna. Den tyska förbundskanslern har lyckats hålla ihop sin koalitionsregering och dessutom reparerat Tysklands relationer utomlands.
NYHETER

Snacka om kometkarriär.

För ett år sedan fanns hon inte ens på hundra-i-topp listan.

Nu är Angela Merkel världens mäktigaste kvinna.

Med en lågmäld men effektiv stil har Merkel puttat ner den självklara ettan, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, från tronen.

Medan Rice klär sig i tjusiga kreationer får Merkel skäll för sin tråkiga och oglamorösa klädstil. Men Merkel bevisar att även en kvinna kan nå långt på enbart kompetens.

Rankingen görs årligen av den amerikanska finanstidningen Forbes. En sammanvägning av uppmärksamhet i media och ekonomisk slagkraft.

Några förklaringar

Forbes går inte in på varför Merkel gått om Rice. Jag ser några förklaringar.

Jobbet

En tysk förbundskansler är per definition mycket mäktig. Tyskland är världens tredje största ekonomi och Europas folkrikaste nation. Allt utanför tio-i-topp är otänkbart.

Ledarstilen

Merkel tycks vara totalt fri från fåfänga. Matematikgeniet från gamla DDR jobbar stenhårt, utan att försöka vinna personlig uppmärksamhet. Hon har lätt för att samarbeta även med motståndarna. Merkel kan verka tråkig med vinner i längden.

Framgångar

Både i Tyskland och utomlands talas om Merkels mirakel.

Hon har snabbt reparerat de sargade förbindelserna med president Bush och premiärminister Tony Blair. Utan att för den skull ge Frankrikes Chirac eller Rysslands Putin kalla handen.

Snabbt accepterad

Trots att hon är ensam kvinna i exempelvis G8-gänget har hon snabbt blivit accepterad och respekterad som en likvärdig. Inte minst efter att hon snickrat ihop kompromissen om EU:s budget tidigare i år.

Håller ihop regeringen

Hon har lyckats hålla ihop den tyska koalitionsrege-ringen med ärkefienden socialdemokraterna. "Dödsdömd", kraxade olyckskorparna. Nu har den hållit i snart ett år.

Tajming

Merkel kan knappast ta åt sig äran fullt ut, men de senaste årens grundmurade pessimism i Tyskland har förbytts i optimism. De ekonomiska hjulen rullar efter år av stillastående.

Tyskland är åter världsmästare i export. Fotbolls-VM var jätte-PR för både Tyskland och Merkel, som från läktaren visade en mer spontan sida.

Rices problem

Efter en flygande start har Rices stjärna dalat. Hon har inte fått ordning på våldet i Irak och har misslyckats med att sätta fart på fredsprocessen i Mellanöstern.

Två svenska kvinnor finns på 100-listan. Antonia Ax:son Johnson finns på 71:a plats medan TeliaSoneras Sverigechef Marie Ehrling på 85:e.

Merkel slog Condoleezza

Wolfgang Hansson