Obegripligt, Leijonborg

Att han kan sitta kvar beror bara på att det är elva dagar till valet

NYHETER

Folkpartiets spionage på socialdemokraterna är den största politiska skandalen på närmare 30 år.

Att Lars Leijonborg sitter kvar beror enbart på att det är elva dagar kvar till valet.

Foto: URBAN ANDERSSON
skamfilad Folkpartiledaren blev hårt pressad under intervjun i TV4 i går kväll. Pannan var täckt av svettpärlor. "Han gjorde ont värre genom att förminska hela historien till en bisak", skriver Lena Mellin i sin analys.

Det är svårt att ta till sig omfattningen av spionskandalen i folkpartiet, den har så många dimensioner.

Det är ruffel och båg. Det är duktiga, kompetenta människor som beter sig ljusskyggt. Det är en partiledare med svettig panna som kallar alltihop för en "bisak".

1. Lars Leijonborg

För Lars Leijonborg är skandalen en katastrof. Under alla andra förhållanden hade han varit tvungen att lämna sin post.

Men elva dagar före valet är det praktiskt taget omöjligt för partiledaren att kasta in handduken. Det skulle förvärra problemen ytterligare. Efter valet kan läget vara annorlunda.

I TV4-programmet "12 dagar kvar" sent i går kväll gjorde Lars Leijonborg ont värre genom att förminska hela historien till en bisak. Han hävdade att det bara handlade om en överambitiös 24-åring, den nu sparkade pressekreteraren på liberala ungdomsförbundet Per Jodenius.

Det är att så grovt undervärdera spionskandalen att man undrar om Lars Leijonborg har förståndet i behåll.

Det handlar nämligen inte bara om Per Jodenius, vilket fp-ledaren mycket väl vet. Utan om flera av Lars Leijonborgs allra närmaste medarbetare.

Leijonborg säger att han fortfarande har fullt förtroende för Johan Jakobsson, folkpartiets hjärna och politiske administratör. Det är obegripligt. I stället borde han fråga sig själv vilka andra hemligheter hans närmaste medarbetare dolt för honom.

2. Folkpartiet

På kort sikt innebär skandalen att folkpartiet tvingas valspurta utan partisekreterare och presschef. Det är besvärligt.

Ännu jobbigare blir det när folkpartiet ska gå till botten med vad som hänt. Liberalerna kallas ibland lärarpartiet. Det är en bra beskrivning. Det är ett parti för rättrådiga människor som vill väl.

Att just folkpartiet ägnat sig åt storskaligt spionage på motståndarna bör alltså leda till en smärtsam frontalkrock med självbilden. Fina människor som vill ha ordningsbetyg i skolan ägnar sig inte åt skumraskaffärer.

Partisekreteraren Johan Jakobsson har känt till spionaget i ett halvår. Presschefen Niki Westerberg ännu längre. Men de har inte gjort någonting utom att be Jodenius sluta med sina dataintrång.

Först sedan spionaget avslöjades i söndags agerade de. Slappt under alla förhållanden. Karaktärslöst om man påstår sig kunna det där med moral och etik.

3. Valrörelsen

Ingen kan med bästa vilja i världen säga att årets valrörelse varit givande. Den dominerande frågan handlar om makt, vem vinner? Allt annat är underordnat.

Men sedan i söndags natt har valrörelsen helt hamnat i skymundan för spionskandalen i folkpartiet.

Vill det sig illa kommer den att bli en stoppkloss som lägger hinder för all annan politisk debatt under resten av valrörelsen. Väljare som vill ha besked i olika sakfrågor blir de stora förlorarna.

4. Valutgången

Redan innan skandalen briserade riskerade folkpartiet att göra ett sämre resultat än i succévalet 2002. Nu har den risken ökat. Vilket förtroende kan väljarna ha för ett parti som använder sig av minst sagt diskutabla arbetsmetoder?

Väljarna kan reagera med att välja bort folkpartiet till förmån för något annat i den borgerliga alliansen. Men de kan lika gärna strunta i alltihop.

Hos väljarna finns en inrotad föreställning att politik är liktydigt med ruffel och båg. Nu har de fått ännu ett handfast bevis. Så varför bry sig? Soffan är skön, även den tredje söndagen i september.

Lena Mellin