I skuggan av fp-skandalen

Peter Eriksson: Det blev ändå ett hyggligt resultat

Foto: jerker ivarsson
FÖRKYLT Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hade precis kurerat en förkylning när han klev in i tv-studion. Och trots strålkastarljuset märktes det att han var i mediaskugga. "Jag är rädd att spionskandalen kan ha påverkat negativt", säger han efteråt. Tittarna var få - och betyget det lägsta hittills.
NYHETER

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hade en otacksam uppgift.

Hans tv-utfrågning hamnade helt i skuggan av folkpartiets spionskandal.

- Jag är rädd att den kan ha påverkat negativt, säger Peter Eriksson.

Betyget av tv-tittarna i Aftonbladet/Sifo blev också det lägsta hittills för de utfrågade partiledarna, när bara folkpartiets Lars Leijonborg återstår.

Snittbetyg 3,2. Och nästan lika många blev mer negativa till Peter Eriksson och mp, 15 procent, som de som blev mer positivt inställda, 16 procent.

-Det var ändå ett ganska hyggligt resultat, summerade Peter Eriksson, som låg däckad och utslagen i förkylning för bara någon dag sedan.

Efter en kraftig huskur gick han hårt på offensiven i tv-studion.

Markerar mot v

Peter Eriksson upprepade kravet på ministerposter om det rödgröna blocket vinner.

-Om inte våra andra partners är med på det får de väl hitta någon annan att samarbeta med. Men jag tror att Göran Persson vet hur landet ligger.

-Folkpartiet och s är ju en högoddsare nu, säger Peter Eriksson och ler.

Samtidigt markerade mp-språkröret hårt mot vänsterpartiet - ”bakåtsträvande, omoderna och betydligt mindre intresserade av miljöpolitik än för fem-tio år sedan.”

”Vi står långt från m”

Miljöpartiets kongress klubbade tidigare i år att inga dörrar skulle stängas mot något parti, inte heller de borgerliga. Men redan nu stänger Peter Eriksson en dörr.

-I praktiken står vi väldigt långt från moderaterna.

Sifo telefonintervjuade sent i går kväll ett riksrepresentativt urval på 1000 personer över 18 år. 29 procent hade sett hela eller delar av programmet. Tv-tittarna var jämnt fördelade över blocken.

Leif-Åke Josefsson