Han vill gräva upp farfar Mussolini

"Jag vill veta hur han dog"

1 av 2 | Foto: ap
hängdes i fötterna Efter att diktatorn dödats hängdes hans upp lik till allmän beskådan i Milano tillsammans med flera andra fascister - uppochner.
NYHETER

ROM

Guido Mussolini är den italienske diktatorns barnbarn.

Nu kräver han att farfar Benitos kvarlevor ska tas upp ur graven.

- Jag vill veta vem som verkligen dödade farfar och hur det gick till, säger Guido Mussolini.

Benito Mussolini dödades på order av den antifascistiska befrielsekommittén. Bland dem som fattade beslutet fanns Sandro Pertini, senare Italiens statschef.

Mussolini hade försökt smyga sig över gränsen till Schweiz tillsammans med älskarinnan Claretta Petacci. Ett partisankommando upptäckte dem på ett lastbilsflak.

Dödad - med älskarinnan

Ett dygn senare dödades grundaren av den italienska fascismen av en eldskur från partisanen Walter Audisios kpist. Claretta kastades sig mot Mussolini och dödades samtidigt.

Kropparna fördes senare till Piazza Loreto i centrala Milano där de hängdes upp i fötterna i taket från en bensinstation. Likskändningen pågick i timmar.

Omedelbart därefter genomfördes en obduktion, som visade att Mussolini dödades av en kula som slet av stora kroppspulsådern.

Ifrågasätter historien

Det är den officiella historien - men många hävdar nu att sanningen är en annan.

Att den som höll i kpisten inte var Audisio, utan Luigi Longo, en av det italienska kommunistpartiets ledare. Av politiska skäl doldes hans del i avrättningen.

- Guido Mussolinis krav på gravöppning är bara ännu ett försök att vrida klockan tillbaka. Inget nytt skulle kunna påvisas efter så många år, säger professorn i rättsmedicin, Angelo Fiori.

Men Guido Mussolini ger inte upp.

- Jag kräver ingen återupprättelse eller skadestånd. Det är en fråga om den historiska sanningen.

Åke Malm