Ica-koncernen skakas av misstänkt miljardsvindel

Norrmän hävdar att pengar förts in i Sverige

NYHETER

Norska Ica-handlare känner sig lurade av ledningen som man misstänker har fört ut pengar från norska Ica till Sverige.

Nu gör de rättssak av det hela.

Det är 83 norska handlare som fått nog och nu bestämt sig för att ta reda på hur ekonomin inom koncernen ser ut. De misstänker att pengar som skulle ha kommit norska handlare och kunder tillgodo har förts över från det norska dotterbolaget till det svenska.

Skulle ha gått till handlarna

Den 10 juli lämnade de in en stämningsansökan till Oslos förlikningsdomstol, skriver den norska tidningen VG.

Handlarna misstänker att Ica-koncernen har tillskansat sig bonusar, rabatter och inköpsvillkor från leverantörer som skulle ha tillfallit köpmännen.

”Den mest troliga slutsatsen man kan dra är att Ica har tagit en bit av kakan för att öka sina egna intäkter på franchisehandlarnas bekostnad”, skriver handlarnas talesman Johnny Helland i stämningsansökan.

På VG:s fråga om de misstänker att ägarna har tagit delar av pengarna och fört över dem till Sverige, svarar han:

– Vi misstänker det. Det är det vi önskar bringa klarhet i.

Men på svenska Ica tillbakavisar man anklagelserna och hävdar att man inte ens sett någon stämningsansökan.

– Vi har inte fått den. Men det här är inte nya påståenden utan de kom redan förra året. Då tillsatte vi interna utredningar men de visade inte på att något sådant hade skett, säger Björn Olsson, som är presschef för Ica i Sverige, till aftonbladet.se.

Bonusbelopp i miljardklassen

Det är inte första gången som Icas ledning varit i blåsväder i Norge. I fjol avslöjades det att Ica Norge fick bonus från leverantörer på totalt 450 miljoner norska kronor 2003 och handlarna kände sig då lurade.

– Vi misstänker att det rör sig om bonusbelopp i miljardklassen över flera års tid. Om det stämmer är detta pengar som skulle ha kommit handlarna och de norska kunderna tillgodo, säger Johnny Helland.

Björn Olsson är noga med att understryka att det inte är något missnöje bland svenska handlare utan endast de norska och att missnöjet rör bonusar och rabatter från leverantörer.

– Det är alltså inget bonusprogram för chefstjänstemän utan rabatt som man exempelvis får om man köper en viss kvantitet av en vara, förklarar han.

Har lämnat Ica

Ungefär 60 av de 83 norska handlarna som nu gör uppror driver idag butik i Icas regi. Resten har bytt till andra kedjor. Johnny Helland är en av de som valt att lämna koncernen.

– Vi har hela tiden önskat få en lösning med Ica-ledningen men den långa processen vi haft med dem visar att de bara vill förhala saken. Vi menar därför att vi inte har något annat val än att lägga fram saken för rätten.

Hur mycket pengar de kommer kräva tillbaka i efterhand är oklart.

– När vi inte får insyn i de avtal som Ica ingått med leverantörerna är det svårt att säga. Men det spänner ju över många år så det är ju stora belopp det rör sig om.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM