Syskon fångna i badrum - i fem år

Nu riskerar mamman och styvpappan fängelse

NYHETER

Syskonen hade varit inlåsta i ett badrum nästan dygnet runt i fem års tid.

De svalt och när de hittades vägde den 16-åriga flickan bara 18 kilo, och hennes 11-årige bror drygt 13 kilo.

Nu riskerar barnens mamma, styvpappa och mormor långa fängelsestraff.

Syskonparets helvete började för fem år sedan då de flyttade med sin mamma från Los Angeles till mammans nye man i Carson City i Nevada.

Varje natt låste deras styvpappa, Tomas Granado, 33, in dem i badrummet. Där fick barnen, som var då var 11 och 6 år gamla, också tillbringa tiden medan deras mamma Regina Rios, 33, styvpappa och tre styvsyskon var på jobbet och i skolan, skriver AP.

Barnen fick minimalt med mat och blev kraftigt undernärda. De fick inte gå till skolan. År efter år var de fångar i huset, mesta tiden inlåsta i badrummet.

Rymde med matvagn

Men i januari i år såg storasystern sin chans att fly. Grannar såg vad de trodde var en 8-årig flicka springa längs gatan med en stor shoppingvagn full med mat, och kontaktade polisen.

När polisen fick tag i flickan visade det sig att det var den 16-åriga storasystern som misstagits för en 8-åring eftersom hon bara vägde 18 kilo.

Hon berättade att hon och hennes bror suttit inlåsta nästan dygnet runt sedan de flyttat till Carson City, och att de knappt fått någon mat. När brodern befriades ur huset vägde han drygt 13 kilo.

Barnen hade heller inte gått i skolan sedan flytten.

Styvsyskonen mådde bra

Tomas Granado hade tre egna barn sedan tidigare, mellan 9 och 17 år gamla. De verkade inte ha lidit någon nöd i huset, utan var vid god hälsa när polisen hittade deras styvsyskon.

Den 16-åriga flickan och hennes bror vårdades länge på sjukhus för undernäring och är fortfarande inte helt återställda.

Både styvpappan, mamman och syskonens mormor, Esther Rios, 56, står nu åtalade för övergrepp mot de två barnen. Styvpappan, som har erkänt brottet, kan dömas till upp till 45 års fängelse.

Mamman och mormodern förnekar brott. Också de har långa fängelsestraff att vänta om de döms.

Karin Thurfjell