Spionskandalen: Tre misstänks för brott

Fem förhör har hållits - fler är planerade

NYHETER

Tre folkpartister misstänks nu för att med olagliga medel tagit sig in i socialdemokraternas intranät.

Det bekräftar polisen för aftonbladet.se.

Förutom Per Jodenius och Niki Westerberg misstänks nu även den före detta riksdagskandidaten Nicklas Lagerlöf för dataintrång.

I dag vid lunchtid lämnade kammaråklagare Maria Häljebo in en begäran till Stockholms tingsrätt om att utse offentliga försvarare till ytterligare två inblandade personer i utredningen om dataintrånget.

– Sammanlagt är nu tre personer misstänkta för dataintrång, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalen, till aftonbladet.se.

Brottsmisstankarna rör:

Per Jodenius, 24: Misstänks för dataintrång. Fick i måndags sparken från sitt jobb som pressekreterare på folkpartiets ungomsförbund.

Niki Westerberg, 38: Misstänks för anstiftan till dataintrång. Tvingades igår ta time-out från sitt jobb som folkpartiets presschef.

Nicklas Lagerlöf, 21: Misstänks för dataintrång. Lagerlöf försåg Per Jodenius med inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas intranät. Han har lämnat sitt uppdrag som ordförande i Luf Väst samt dragit tillbaka sin kandidatur till riksdagen.

Fem förhör

Sex personer på Rikskriminalen är inkopplade på fallet. Sedan i måndags har fem förhör hållits, ytterligare förhör är planerade.

Enligt Varg Gyllander är ärendet "normalprioriterat". Mot slutet av veckan kommer antalet personer som jobbar med fallet att minska. Förutom att hålla förhör går polisen också igenom de beslag man gjort i samband med de två husrannsakningarna tidigare i veckan.

Mer om skandalen

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM