Statsvetare: Fp kan åka ut ur riksdagen

Spionhärvan kan bli katastrofal för alliansen

NYHETER

Spionskandalen kan bli katastrofal för folkpartiet.

– De riskerar att åka ur riksdagen om deras osäkra väljare lämnar dem, säger statsvetare Magnus Hagevi på Växjö universitet till aftonbladet.se.

För ett år sedan gjorde han en undersökning för att kartlägga väljarnas rörlighet, och en klar slutsats är att just folkpartiet är i hög grad ett ”fågel- eller fiskparti”. Folkpartiet har en hög andel – cirka 60 procent – väljare som har förhållandevis svaga sympatier för partiet. En liten knuff i rätt eller fel riktning kan göra att folkpartiet tappar nära två tredjedelar av sina väljare.

– Det skulle i procentenheter räknat betyda att de hamnar runt fyraprocentsspärren, säger Magnus Hagevi.

Riskerar de att åka ur riksdagen?

– Ja, det kan de göra.

Lutar åt fiskalternativet

Kan du bedöma om den pågående spionskandalen är en sådan sak som kan tippa partiet över kanten?

– Nej, det kan jag inte. Fast det är klart att det inte är positivt för partiet. Det lutar nog mer åt fiskalternativet just nu.

Flera opiniopnsundersökningar som gjorts sedan spionhärvan börjat rullas upp visar att folkpartiet tappar sympatier.

Tappar sympatier

Enligt en opionionsundersökning som Novous Opinion gjort för TV4 har fjorton procent av folkpartiets sympatisörer tappat förtroendet för sitt parti.

I Svenska Dagbladets dagliga sifomätning får socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet 48,1 procent av sympatierna och de borgerliga 47,6 procent.

Magnus Hagevi säger till Dagens Nyheter att de allra flesta av folkpartiets sympatisörer har något annat borgerligt parti som andrahandsalternativ. Men en tredjedel har antingen miljöpartiet, socialdemokraterna eller vänsterpartiet som sitt andrahandsval.

Fyra gånger pengarna på att fp åker ur

Spelbolaget Ladbrokes ger fyra gånger pengarna i odds på att fp inte klarar fyraprocentsspärren. Och bara tre gånger pengarna på att Leijonborg avgår innan valet.

Mer om skandalen

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM