”Folkpartister blir mobbade på sina jobb”

Spionskandalen tär på partiet - röster höjs för Leijonborgs avgång

NYHETER

Folkpartister mobbas på jobbet till följd av spionskandalen.

Det säger riksdagsledamoten Heli Berg.

– De får gliringar om att vi är brottslingar, säger hon till aftonbladet.se.

Samtidigt höjs röster inom partiet som kräver Lars Leijonborgs avgång.

Med elva dagar kvar till valet är folkpartiets kampanjarbete lamslaget. All uppmärksamhet riktas mot skandalen där nu tre inom partiet är misstänkta för brott. På lokal nivå mår många folkpartister dåligt.

– Det här tar bort fokus från valarbetet. Det är väldigt många bland fotfolket, bland fritidspolitikerna som mår väldigt dåligt, säger Heli Berg, riksdagsledamot från Blekinge, till aftonbladet.se.

– Jag får signaler från folk som inte varit medlemmar så länge som blir mobbade på sina jobb. De får gliringar om att vi är brottslingar.

– Vi får betala ett väldigt högt pris för att några stycken har gjort fel och eventuellt begått brott.

Har du förtroende för partiledaren Lars Leijonborg?

– Vi har ju bara honom och jag tycker inte att det som framkommit i dag gör att jag skulle kräva hans avgång.

Andra i partiet tycker annorlunda.

Stjäl all uppmärksamhet

– Allt hänger på honom, och diskussionen om skandalen stjäl all uppmärksamhet från vår politik, säger Mohamad Hassan, folkpartistisk skolpolitiker och fullmäktigeledamot i Uppsala, till SR Ekot.

– Det skulle vara bra för oss om han ville dra sig tillbaka ett tag innan valet, säger Hassan.

Sveriges Radio har pratat med flera folkpartister runt om i landet som alla beklagar den rådande situationen.

– Det är klart att vi är bekymrade, vi kommer ju inte ut med vårt budskap, det är ju det här alla pratar om, säger Bengt-Åke Nilsson, gruppledare för folkpartiet i Västerås, till Sveriges Radio.

Utan valledare

Även på ledarsidor och bland politiska kommentatorer börjar röster höjas om det ohållbara i Lars Leijonborgs situation.

"Nu står folkpartiet utan sin valledare. Men vad värre är verkar det också som det står utan en partiledare som har ledning över partiet", skriver oberoende liberala DN:s Henrik Brors.

Barbro Hedvall, ledarskribent på samma tidning sa i Sveriges Radios P1 morgon i morse att hon nu väntar på nästa avgång - Lars Leijonborgs. Hon menade att det blir omöjligt för Leijonborg att ingå i en eventuell borgerlig regering efter valet.

Vilken post?

– Villken post kan Lars Leijonborg göra anspråk på efter det här? Han har så tydligt visat att han inte klarat av den här mycket lilla krisen på ett tillfredsställande sätt och om man sitter i regeringen, det måste ju vara en tung post om man är partiledare, så kan jag inte förstå hur det ska gå ihop, sa hon.

Liberala Expressen skriver i sin ledare i dag att det verkar rimligt att fp-ledningen lämnar plats för nya krafter efter "väljarnas och rättsväsendets dom".

Mer om skandalen

Johanna Melén, Robert Triches, TT

ARTIKELN HANDLAR OM