”Vi öppnade Pandoras ask”

Nicklas Lagerlöf gick in på Sapnet redan förra hösten

NYHETER

Lösenordet till socialdemokraternas intranät fanns i folkpartiets våld redan förra hösten.

Det avslöjar den nu brottsmisstänkte folkpartisten Nicklas Lagerlöf för norska Dagbladet.no.

– All hemlig information i det socialdemokratiska partiet låg öppen för mig. Jag förstod att det skulle få stora konsekvenser om jag gjorde något mer än att bara titta, säger han.

Foto: JOHAN ÖRNBLAD
Nicklas Lagerlöf.

Det var Nicklas Lagerlöf, 21, före detta ordförande för Luf:s Västdistrikt och riksdagskandidat, som lämnade över de hemliga inloggningsuppgifterna till partikollegan Per Jodenius, som i måndags sparkades från tjänsten som pressekreterare i folkpartiets ungdomsförbund.

Nu är båda föremål för en polisutredning, misstänkta för dataintrång. Fälls de riskerar de två års fängelse.

Förra hösten

För norska Dagbladet.no berättar Lagerlöf att han kom över uppgifterna redan förra hösten. Konsekvenserna förstod han först i söndags.

– När jag läste om spionavslöjandet i söndags förstod jag att det var jag själv som satt snöbollen i rullning för ett år sedan.

– Jag var naiv och ångrar mig mycket.

I intervjun berättar Lagerlöf att också han var inne på socialdemokraternas interna nätverk, Sapnet.

Stora konsekvenser

– All hemlig information i det socialdemokratiska partiet låg öppen för mig. Jag förstod att det skulle få stora konsekvenser om jag gjorde något mer än att bara titta, säger han, till Dagbladet.no.

– Man kan väl säga att vi öppnade Pandoras ask.

Han lämnade över inloggningsuppgifterna till partikollegan Jodenius, men säger sig inte veta om på vilket sätt de senare kom att användas.

– Jag tänkte aldrig på att det här kunde användas för egen vinning. För mig var det bara en lustig sak att man hade använt sitt smeknamn (Sigge) både som användarnamn och som lösenord.

Mer om skandalen

Johanna Melén