S-ledaren går på rutin i valrörelsen

NYHETER

Göran Persson gick på rutin i tv-duellen mot Fredrik Reinfeldt.

De bärande replikerna kunde lika gärna vara hämtade från förra valrörelsen.

Om man ska vara snäll mot Göran Persson (s) är han ohyggligt konsekvent. I gårdagens tv-duell mot Fredrik Reinfeldt (m) var flera av hans repliker samma som i förra valets debatter med dåvarande moderatledaren Bo Lundgren.

Högern är farlig. Varför byta en framgångsrik politik mot något oprövat? Vården och skolan går före stora skattesänkningar.

Vet vad som går hem

Om man är lite mindre fin i kanten går Göran Persson på rutin. Han vet vilka repliker som går hem hos hans kärnväljare. Därför upprepar han dem - i år igen.

Göran Perssons hela argumentation går ut på att det går bra för Sverige. Att man vet vad man har. Men inte vad man får.

Hal som tvål

Den taktiken fungerade mot Bo Lundgren 2002. Men den är inte lika framgångsrik mot Fredrik Reinfeldt fyra år senare. Han blir en tvål som slinker ur Göran Perssons normalt så starka grepp.

Skälen är flera. Men det viktigaste är att Fredrik Reinfeldt och de nya moderaterna inte står för samma radikala systemskifte som de gamla moderaterna.

Eller för att uttrycka sig som Fredrik Reinfeldt i debatten, "vi vill inte ta ifrån er något. Vi vill lägga till". Vad svarar man på sånt?

Förvirrande

Smått förvirrande blir det när både Reinfeldt och Persson använder traditionella vänsterargument. Reinfeldt vill att samhället ska byggas underifrån och att skolan ska utjämna livschanser. Persson slår fast att plånboken inte ska avgöra vem som får vård och att alla har en röst som är lika mycket värd, oavsett om man är statsminister eller inte.

Tv-duellen mellan statsministerkandidaterna var den första av två. På söndag möts de igen, i SVT.

Upprepning

Risken finns att den blir en upprepning av stormästarmötet i går kväll. Göran Persson säger att alla ska med. Fredrik Reinfeldt kontrar med att alla inte är med och att det är det som är felet.

Risken finns att väljarna inte upplever skillnaden som avgrundsdjup. Varför ska man då gå och rösta?

Lena Mellin