Al Gore: ja</> till trängselskatt

Hans film om klimathotet hade svensk smygpremiär i går

1 av 5 | Foto: ulf höjer
kändistätt Al Gore var i går i Sverige för att visa filmen ”En obekväm sanning” som har premiär i morgon. Den före detta vicepresidenten har mycket gott att säga om Sveriges miljöarbete. ”Jag är imponerad av det svenska folket”, säger han.
NYHETER

USA:s förre vicepresident Al Gore visade i går filmen ”En obekväm sanning” för bland andra kungen och drottningen. Om klimatförändringen och hur vi människor förstör vår jord.

– Om jag fick rösta skulle jag säga ja till trängselskatten, säger han.

– Jag ser gärna att den införs i flera amerikanska städer, säger Al Gore. Trängselskatten har fungerat bra i London också.

Han är försiktig med att uttala sig om andra länders politik. Säger att han inte vet argumenten mot en trängselskatt i Stockholm.

Al Gore uppskattade att kunga-paret såg filmen och pratade länge med dem efteråt.

– Jag är hedrad över att de kom till visningen, säger Al Gore. Djupt hedrad.

Där fanns flera ministrar. I dag tisdag äter Al Gore lunch med statsministern.

– Jag ser mycket fram emot att träffa Göran Persson, säger Gore. Sverige har visat ett starkt ledarskap i miljöfrågor. Jag är imponerad av svenska folket och regeringen.

Arnold bytte bil

Den tidigare amerikanske vicepresidenten tillbringar bara ett dygn i Sverige, men kände ändå till folkpartiets spioneriskandal.

– Ja, jag hörde om det, säger han. Men den vill jag inte kommentera.

”En obekväm sanning” har svensk premiär i morgon fredag. Filmen har gått mycket bra i USA. Al Gore säger att den kan ha effekt även på politiska motståndare.

Ett exempel? Konservative guvernören Arnold Schwarzenegger.

– Han kom fram till mig och sa att han tyckte om filmen och tagit intryck. Han hade bland annat gjort sig av med sin bränsleslukande bil, en Hummer, säger Al Gore.

En politisk motståndare håller sig dock borta från bion.

– President Bush vägrar att se filmen, säger Al Gore. Så därför skrev jag en bok också. Han är väl mer en läsare ...

Jens peterson