– Skolmaten gör barnen feta

Kocken Mark Grainger ger skolpolitikerna en släng av sleven

Foto: MATS STRAND
BILDAR SKOLA Skolkocken Mark Grainger tycker att politikerna måste vakna upp och titta på matpriserna. För tre år sedan anställdes han av Tensta gymnasium för att göra samma jobb som stjärnkocken Jamie Oliver – hjälpa barnen äta nyttigare. I dag är Tensta gymnasium en förebild.
NYHETER

(AFTONBLADET)

Här är Stockholms Jamie Oliver.

– Maten som många skolor serverar är nästan som McDonaldsmat. Man blir fet av den, säger skolkocken Mark Grainger.

Skolmaten har blivit en av Stockholmsvalets hetaste frågor. Färdiglagade fiskpinnar, pannkakor och blodpudding med vitkål och morötter till. Experter börjar protestera mot vad eleverna matas med.

– Den färdiglagade mat som de flesta skolor ger barnen är inte näringsriktig och innehåller mycket fett och socker. Med de pengar som politikerna ger skolorna går det inte att ge barnen bra mat. Politikerna måste vakna upp och titta på matpriserna, säger Mark Grainger.

Äta nyttigare

För tre år sedan anställdes han av Tensta gymnasium för att göra samma jobb som stjärnkocken Jamie Oliver – hjälpa barnen äta nyttigare.

I dag är Tensta gymnasium en förebild för Stockholmsskolorna.

All mat är hemlagad utan kemiska tillsatser med lite salt och socker. Råvarorna är svenska.

Så mycket som möjligt innehåller fullkorn för att barnen ska orka. Salladsbuffén är flera meter lång och varje morgon serveras gratis frukost.

– Sedan vi la om kosten orkar eleverna mer under lektionerna, de blir mer koncentrerade. Att satsa på maten är att ge eleverna en bättre chans, säger Mark Grainger.

Ständig kamp

– Men tyvärr prioriterar inte politikerna skolmat.

– Det har gjorts en särskild satsning här i Tensta men nu är den över och vi får inte de extra pengarna längre.

– Det är en ständig kamp för att få det att gå runt.

Christopher Ödmann är ordförande i Konsumentnämnden och den drivande när det gäller skolmaten i Stockholm.

– Om man har höga ambitioner kan jag förstå att pengarna inte räcker. Vi måste fortsätta prioritera detta om eleverna ska kunna göra bra resultat, säger han.

Vad tycker du om Tenstas skolmat?

Läs mer

Jill Sjölund