Bush erkänner hemliga fängelser

Nekar till att tortyr använts men hyllar CIA:s "alternativa" förhörsmetoder

NYHETER

För första gången erkänner nu president Bush att USA har hemliga fängelser utanför sitt eget land.

I ett tal i Vita Huset på onsdagen sade han att dussintals terroristmisstänkta förhörts av CIA i fångläger ”på andra sidan Atlanten”.

Med hjälp av "alternativa förhörsmetoder" har de erkänt.

CIA:s terroristjakt och förhörsmetoder har räddat amerikanska liv, sade president George Bush i ett försvarstal för de hemliga fångläger som han nu erkänner har funnits i andra länder.

Redan för ett år sedan avslöjade tidningen Washington Post de hemliga fängelsernas existens. Men Bush-regimen har inte tidigare velat medge det.

Bush angav två skäl till att han nu bekräftat deras existens.

Dels beslutet i juni från USA:s Högsta Domstol som underkände de militärtribunaler Bush velat ha. Där skulle anklagade kunna dömas bland annat utan att ha rätt att se bevisen mot dem.

Dels det faktum att förhörsledarna nu fått ur fångarna vad de tror är möjligt och att det därmed är dags för åtal och rättegångar.

Fjorton av fångarna har flyttats till Guantánamobasen på Kuba.

Förhörsledare riskerar åtal

– Det här betyder att CIA inte längre håller några fångar, sade Bush men underströk samtidigt att de förhörsmetoder som CIA använt i de hemliga fängelserna fortfarande behövs. Han hyllade metoderna som mycket värdefulla och avgörande för USA:s nationella säkerhet.

Högsta domstolens slutsats att Genèvekonventionen gäller även i USA gör att CIA:s förhörsledare riskerar åtal enligt amerikansk lag, konstaterade Bush vidare.

– Detta är oacceptabelt, sade Bush och efterlyste ny lag som skyddar USA-personal från sådana öden.

En efter en talade

Presidenten hävdade att CIA:s metoder, som kritikerna kallat tortyr, avslöjat al-Qaidas planer på blodbad i Amerika, Afrika, London och Pakistan.

– I dag ska jag dela med mig till er några exempel på hur det här programmet räddat liv, sade han.

Det första stora genombrottet i kampen mot al-Qaida kom när Abu Zubayda, en av Usama bin Ladins rådgivare, greps 2002, förklarade Bush. I och för sig obetydliga upplysningar som Zubayda lämnade innehöll viktiga pusselbitar vilka klarlade att Khalid Shaykh Muhammad var hjärnan bakom 11-septemberattackerna i USA.

”Alternativa tillvägagångssätt”

CIA:s agenter använde upplysningar som de pressat ur Zubayda för att avslöja tidigare okända planer på ”en terroristattack inne i USA”, uppgav Bush.

När Zubayda började tiga, var agenterna tvungna att använda ”alternativa tillvägagångssätt” sade presidenten.

– Snart började han lämna upplysningar om nyckelpersoner inom al-Qaida som Khalid Shaykh Muhammad och Ramzi bin al-Shibh, också han misstänkt för att ligga bakom 11-septemberattackerna.

Londonattack avvärjd

– De greps i Pakistan och förhördes vilket i sin tur gav information som ledde till gripandet av Hambali, misstänkt för Balibombningarna 2002, sade Bush.

Khalid Shaykh Muhammad ska under förhören ha avslöjat planer på att spränga plan och byggnader i USA och på angrepp med biologiska vapen som mjältbrand.

En attack mot amerikanska marinkåren i Djibouti hade också enligt Bush avvärjts med hjälp av uppgifter som CIA-agenterna pressat ur sina fångar.

– De hjälpte till att stoppa ett planerat angrepp med bil- och motorcykelbomber i Karachi och en kapning av passagerarplan som skulle flygas till Heathrow eller Canary Wharf i London, hävdade presidenten.

Simone Söderhjelm, TT