”Jag skulle inte ha invaderat Irak”

Världsaktuelle Al Gore ger Bush svidande kritik

Foto: ulf höjer
hans nya uppdrag: rädda världen Al Gore, fd vicepresident och presidentkandidat i USA, är i Sverige för att visa filmen ”En obekväm sanning” om klimathotet.
NYHETER

Al Gore förlorade presidentposten till George Bush på upploppet.

I en intervju ger han presidenten svidande kritik för invasionen av Irak.

– Det hade ingenting med elfte september att göra, det var helt fel att gå in.

Som Bill Clintons vicepresident såg Al Gore, 58, ut att vinna presidentvalet 2000. Men efter en omdiskuterad valprocess stod han till slut som snopen förlorare - och fick se George W Bush flytta in i Vita Huset.

Brännhett hot

Efter nederlaget valde han en ny inriktning i livet, och nu befinner han sig i Sverige för att lansera ”En obekväm sanning” – filmen om en vår tids mest brännheta miljöfrågor - klimathotet.

Vad säger du till dem som kallar dig en domedagsprofet?

– Kinesernas ord för ”kris” är två symboler som skrivs ihop. Den ena betyder ”fara” och den andra betyder ”möjlighet”. När de skrivs ihop betyder de ”kris”.

– Vårt och ert sätt att använda ordet ”kris” på signalerar ”fara”, men aldrig ”möjlighet” – som är en del av alla kriser. Jag försöker alltid att tänka på det, och baka in möjligheten i krisen.

– Katastrofen vi står inför nu, är den farligaste vi någonsin stått inför, men den innebär också den största möjligheten. För att utnyttja det måste vi vara ärliga mot varandra, och tala om faran.

Hade du fortfarande kunnat köra en japansk miljöbil idag om rösterna i Florida hade räknats annorlunda?

- Om de hade räknats alls menar du?

Kan en amerikansk president köra en liten miljöbil över huvud taget?

- Jag ser poängen med din fråga. Nej, det kan han inte. Eller, jo, det skulle han väl kunna – men det skulle inte uppskattas.

- Förresten håller jag faktiskt på att byta till en amerikansktillverkad mijöbil nu. De håller på att tillverka dem i min hemstat Tennessee.

Du verkar så mycket mer avslappnad framför kameran nu än under din presidentkampanj. Är det en korrekt observation?

- Mina vänner har alltid sagt att de inte kände igen bilden som folk fick av mig genom medierna. Under en nationell politisk kampanj ses man genom en annan lins, och det är inget konstigt med det.

”Förstorar negativa sidor”

- Man ber om folks röster och det är självklart att man då granskas med en viss skepsis. Och motståndarna är naturligtvis ute efter att leta efter ens negativa sidor, och förstora dem.

- Jag vet inte om ni har det uttrycket här i Sverige men vi brukar säga ”Det som inte dödar dig kan bara göra dig starkare”. Så var det för mig. Jag har lärt mig saker under de senaste sex åren. Jag har växt och utvecklats.

Finns det något som helst tvivel hos dig, på att växthuseffekten orsakas av något annat än mänsklig påverkan? Kan det inte vara naturliga orsaker bakom?

– Nej. Det finns inget tvivel hos mig. Betänk detta: Tjugo av de tjugoen hetaste åren som vår jord har upplevt inträffade de senaste tjugofem åren. Tänk på den saken. Och det hetaste året av alla var förra året. Tänk också på detta: varje dag sprider vi ut 70 000 0000 ton luftföroreningar i atmosfären.

– Vi kan låtsas att det inte gör något och att forskare världen över har helt fel. Men i morgon sprider vi ut ännu mer. Och dagen efter ännu mer igen.

– Vi har gjort det länge nog nu och resultaten följer precis de prognoser som vetenskapsmän förutspådde för flera, flera år sedan – jorden drar mer hetta från solen, glaciärerna smälter, tropiska sjukdomar letar sig in i urbana samhällen, djurarter kan inte överleva, havsstormar växer sig förödande starka, skyfallen blir större, hettan suger fukt ur jorden och lämnar den torr.

Djur och människor flyr

- En vän till mig skrev en artikel som började med meningen ”Djuren är på flykt”. Det är de. Och vi med. Så visst kan vi fortsätta fly och låtsas att det här inte är en moralisk fråga, för att vi inte orkar ändra vår livsstil men det vore ett dåligt beslut.

Hur ska unga människor tänka för att ändra trenden som deras föräldrar startade?

– Lära sig så mycket som möjligt om saken. Se filmen. Och sedan göra samma sak som amerikanska ungdomar gjorde under medborgarrättskampen: se sina föräldrar i ögonen be dem förklara varför det vi gör inte är omoraliskt.

– Föräldrar har svårt att svara på sådana frågor med något annat än sanningen. Jag vet, jag är själv förälder och farförälder.

Unga kan förändra läget

– När unga människor, under medborgarrättskampen, såg orättvisor och frågade sina föräldrar och människor med makten att kunna förändra saken hur det kunde vara rätt, hade de svårt att få svar. Så man ändrade på saken. Unga människor kan förändra läget, precis så.

Kan miljöfrågan bli den viktigaste frågan för en amerikansk president?

- Ja, det tror jag faktiskt. MTV gjorde precis en undersökning bland ungdomar förra helgen och för första gången var miljön den viktigaste frågan för dem. 98 procent sa att regeringen måste agera omedelbart.

- När miljökrisen blir synligare, som efter Katrina, och fler människor aktivt tänker på saken, så klättrar det i prioritetsordningen.

Du har dragit dig ur politiken helt och hållet. Försöker människor dra in dig i den igen?

- Vissa gör det. Jag säger att jag har inga planer på att kandidera igen, jag finner hela processen något förgiftad nu för tiden. Jag tror att det bästa jag kan göra är att ändra tankesättet hos de som röstar så att vem som än blir president kan göra förändringar som folket vill ha.

Vad hade du gjort om du blivit president?

- Jag hade gjort annorlunda misstag än den sittande presidenten och jag hade undvikit att göra de stora misstag som presidenten gjort. Men jag varnar dig, jag tror att jag håller på att förlora min objektivitet om Bush (skratt). Allvarligt talat, jag skulle inte ha invaderat Irak.

”Oljan styrde USA in i Irak”

- Det hade ingenting med 11 september att göra, det var helt fel att gå in. Jag hade istället försökt påverka människor till att bli mindre beroende av olja, speciellt från Persiska viken där vi finner oss involverade gång efter annan. Om vi var mindre beroende av olja skulle vi inte ha någonting där att göra.

Tror du att du hade kunnat ändra utslaget i Kyoto-avtalet?

- Jag hoppas det, jag hade sannerligen försökt. Men min erfarenhet visar mig att det är svårt att få folk att lyssna. Även när det gäller deras eget hem.

Caroline Hainer