Miljöpartiet hade cannabis i valstugan

Polisen beslagtog växten efter två timmar

NYHETER

En meterhög cannabisplanta. Det mötte väljarna som besökte Miljöpartiets valstuga i Halmstad igår.

Efter två timmar slog polisen till på onsdagsförmiddagen. Någon hade larmat om hampaväxten och polisen kom snabbt till platsen och knipsade av plantan. Växten beslagtogs sedan så att polisen ska kunna utreda vilken typ av växt det var och eventuellt använda den som bevisning, skriver Hallandsposten.

Enigt stugvärden Marie Ekholm är det miljöpartisten och hampaodlaren Ulf Hammarsten som har lämnat plantan där tillsammans med lite informationsmaterial om hur växten används inom industrin.

– Jag har blivit förhörd och antecknad, säger hon till Hallandsposten.

Polisen misstänker att det är narkotika

Även om växten tillhör samma växtfamilj som cannabis, rör det sig alltså förmodligen inte om narkotika utan om så kallad industrihampa. Även om den också innehåller den aktiva substansen TCH (tetrahydrocannabinol), är det i så små mängder att växten inte är narkotikaklassad. Olyckligtvis kan man inte se någon skillnad på växterna, vilket gör att polisen måste utreda fallet.

– Någon partimedlem kan möjligen ha grävt upp växten från en egen odling och tagit den med sig. Vi misstänker att det är narkotika och den kommer att skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys, säger vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

Susanna Vidlund