– Lars visste inget

Centerledaren Maud Olofsson svarade på läsarnas frågor om spionskandalen

NYHETER

Maud Olofsson säger: Hej! Nu är jag på plats i riksdagshuset, redo att svara på frågor.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

säger: Ni påstår att vänsterblocket är otydliga med vilken politik de kommer föra nästa mandatperiod pga "oenigheterna" i olika frågor. Men jag anser att ni inom Alliansen är ännu otydligare. Ni har ett valprogram för varje parti plus ett valprogram för Alliansen! Vilket valprogram gäller??Vilken politik ska ni föra??

Maud Olofsson säger: Med oss vet man vad man får, det som vi gemensamt kommit överens om gäller i manifestet. Sen har varje parti lite olika profilfrågor. Tycker du exempelvis miljö och jämställdhet är extra viktigt kan du rösta på centerpartiet. Med vänstersidan köper du grisen i säcken.

säger: Du verkar ju vara en bra tjej!!Varför kan du inte tänka dig att samarbeta med tex socialdemokraterna istället??motivera dom största anledningarna!

Maud Olofsson säger: Hej och tack. Centerpartiet vill att du och jag ska bestämma mer själva, socialdemokraterna vill att stat och politiker ska bestämma. Det är en av de största skillnaderna. Sen tycker jag det vore nyttigt att Sverige byter regering, det gör varje demokratiskt land då och då.

säger: Hej! Vem tycker du "vann" duellen mellan Reinfeld och Persson igår? Varför?

Maud Olofsson säger: Hej, jag såg tyvärr bara slutet av duellen, men om jag lyssnar på de som sett var Fredrik klar vinnare.

säger: Hej Maud - Är du säker på att Du, din pressekreterare eller någon annan i Centerpartiet

inte känt till vad som pågått map dataintrång etc? Om ex ett antal partisekreterare träffas och diskuterar strategi och sakfrågor, låter det för mig väldigt konstigt om inte någon undrar över informationskällor i en viss fråga - källkritik? Det är ju trots allt väldigt viktiga frågor som diskuteras.

Maud Olofsson säger: Ja, jag är säker på det.

säger: tycker du lejonborg ska avgå?

Maud Olofsson säger: Det är folkpartiet själva som väljer sina partiledare.

säger: Bensinpriset tär idag alltför stort på svenskarnas besparingar, främst de med små inkomster. Det gör att man inte kan åka på bilsemester i Sverige men också hindras att göra viktigare dagliga resor. Vad tycker du maxpriset på Bensin respektive R85 om säg 4 år?

Maud Olofsson säger: jag tycker vi måste satsa på att byta bränsle, bort från dyra och smutsiga till billigare och miljövänligare. Jag har själv kört etanolbil sen 2001, det går alldeles utmärkt.

säger: Vad tycker du om kärnkraften? Ska vi ha kvar den?

Maud Olofsson säger: Jag tycker kärnkraft, kol och andra miljöovänliga energikällor inte hör hemma i vårt energisystem. Det viktigaste nu är att vi får fram miljövänliga alternativ.

karl säger: Hur ska alliansen kunna enas runt energifrågan under mandatperioden när ni har så många olika åsikter, och varför har ni inte lyckas ena er valet?

Maud Olofsson säger: Vi är redan eniga. Vi har en energiöverenskommelse som beskriver vad vi vill göra. Satsa på forskning, utveckling, energibesvaring och bränsleomställning. Både bra för miljön och för ekonomin.

säger: står du för eller emot trängselskatten?

Maud Olofsson säger: Jag är för trängselavgifter. Det tycker jag är en del av en modern miljöpolitik. Sen ska stockholmarna få bestämma själva, det ska inte Göran Persson eller någon annan lägga sig i.

säger: Hej Maud. Centerpartiet vill ju starta fler småföretag för att få bukt på arbetslösheten.

Men sen vill ni också lägga nre Bromma Flygplats, där massor av ungdomar o äldre har jobb. Vad finns de för anledning att lägga ner bromma flygplats? Den går med stor vinst, och är inte enda flygplatsen mitt i en storstad. O det har aldrig hänt något.

/ Erik

Maud Olofsson säger: Hej Erik. Centerpartiet i Stockholm har drivit frågan just för att flygplatsen ligger så nära bostäder och står för höga utsläpp. Både Arlanda och Skavsta ligger nära Stockholm.

säger: Jag har inte hört något parti diskuttera den viktiga frågan om MATKULTUR. Hur ser ni i Centern på framtida matproduktion - större satsning på lokal och kravmärkt mat?

Maud Olofsson säger: Hej! jag tycker maten är en jätteviktig fråga, och jag har faktiskt haft anledning att prata om det idag. Vi presenterade förslag på att äldre ska få mat som är lagad på plats på äldreboendet istället för i storkök. Läs gärna mer på vår webbsida.

säger: Jag känner inte till någon som har städhjälp hemma, antar att det måste vara höginkomstagare i storstäderna som använder sig utav det. Varför skall det bli avdragsgillt?

Maud Olofsson säger: För att även människor med låga och normala inkomster ska få råd att köpa lite hjälp. med vårt förslag skulle en timmes städning kosta ungefär 150 kronor. Då kan fler få mer tid att vara ledig och ägna sig åt barn och familj.

säger: Hej Maud, jag är nu några år från 50-strecket, har en bra utbildning, lång arbetserfarenhet inkl chefspositioner och har haft höga månadslöner samt betalat skatt därefter. Just nu är jag arbetslös och kämpar för att hitta en ny anställning. På vilket sätt blir jag hjälpt om min A-kassa sänks ytterligare? Håller Ni med moderaterna i denna fråga?

Maud Olofsson säger: Alliansens förslag är att a-kassan ska ligga kvar på samma höga nivå ibörjan och efter 200 dagar trappas ner. Vi lägger också många andra förslag för nya jobb. Alla våra förslag kommer leda till att det blir lättare för dig att få jobb. A-kassan är en omställningsförsäkring och jag hoppas verkligen att du ska få ett nytt jobb.

Martin säger: Du vill att personer under 25 år skall kunna sparkas från sina jobb hur som helst. Detta skulle innebära en oerhörd osäkerhet bland unga människor. De vet inte hur länge de får behålla sitt jobb och därmed sin inkomst. Samtidigt är alliansen för en sänkning av a-kassan. Tycker du att det är så genomtänkt? Kom nu inte dragandes med att det "blir fler jobb", för om jag har massor med jobb att välja på men lika gärna kan bli sparkad när som helst från allihop känner jag mig ändå otrygg eftersom att jag vill ha en fast punkt i livet, en fast inkomst och ett jobb jag trivs med.

Maud Olofsson säger: Idag är nästan 200 000 ungdomar arbetslösa. Jag vill sänka trösklarna och låta fler komma in på arbetsmarkanaden. Därför har vi föreslagit att det ska bli lättare att anställa unga, vilket också 9 av 10 företagare tycker med våra förslag.

annabelle säger: Hej! Vad tror du är anledningen till att det är så få kvinnliga poitiker i ledande positioner?

Maud Olofsson säger: Hej Annabelle. Jag tror att det finns flera orsaker. En är att både politiken och näringslivet så länge har styrts av män. Jag vill ha fler kvinnor i ledande positioner och fler som vågar ta plats.

Anna säger: Hur orkar du själv dessa veckor med interjuver m.m ,från tidig morgon till sen kväll? Och vara synad jämt?

Maud Olofsson säger: Hej Anna. Jag klarar det för att jag hela tiden möter så många glada och vänliga människor. Sen längtar jag efter att få sätta igång att förändra och förbättra Sverige. Nu är det bara 10 dagar kvar och Sverige skulle verkligen må bra av ett maktskifte. Ända in i kaklet brukar vi säga :-)

Leijonburg säger: Känns det som att loppet är kört nu när folkpartiet tappar sina väljare eller lägger ni in en slutspurt?

Maud Olofsson säger: Absolut inte. De som jag träffar är mest intresserade av hur vi kan få fler jobb i Sverige och vad vi vill göra i en ny regering.

Henrik säger: Vem är sveriges snyggaste politiker?

Maud Olofsson säger: Hej Henrik. Nu gör du mig svarslös.

Idha säger: Vad tycker du om Fi? Är inte det ett fantastiskt initiativ? Jag tycker att det är så synd att de blir utfrusna i media och att de inte visas den respekt de förtjänar.

Maud Olofsson säger: Jag tycker att jämställdhetfrågorna är viktiga och att den inriktning som centerpartiet och alliansen har valt är bättre än fi:s. Vi har bland annat nyligen presenterat en handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor som kommer bli verklighet efter valet.

Leijonet säger: Sverigedemokraterna ligger i vissa undersökningar inte långt ifrån en plats i riksdagen. Hur hanterar Centerpartiet och Alliansen den situationen som uppstår om SD kommer in?

Maud Olofsson säger: jag tror att väljarna är klokare än så och tror inte att det kommer bli verklighet.

Clas säger: Vad blir du för minister om ni vinner?

Maud Olofsson säger: Hej Clas. Det finns bara ett parti du kan rösta på om du vill ha en kvinna som statsminister.

Moderator säger: Det var jättemånga som ville ställa bra frågor, men nu tar vi den sista!

Clas säger: Vad tycker du personligen om folkpartiests spioneri på sossarna? Tror du att Lars visste något om detta tidigare än vad som har kommit fram?

Maud Olofsson säger: Nej det tror jag inte. Tack för alla trevliga frågor. Gå gärna in på www.centerpartiet.se om ni vill veta mer. Jag hoppas att ni röstar på centerpartiet den 17 september.

Moderator säger: Stort tack till Maud Olofsson och till alla som ville chatta!

Maud Olofsson säger: Tack!

Läs fler chattar

ARTIKELN HANDLAR OM