Nataschas föräldrar försökte stoppa intervjun

"Det som händer henne är helt galet"

NYHETER

I går talade Natascha Kampbusch, 18, ut i tv om de åtta åren hon var kidnapparen Wolfgang Priklopils fånge.

Men intervjun skedde mot hennes föräldrars vilja. De anklagar psykologer för att utnyttja henne för egen vinning.

Birgitte Sirny, 55, och Ludwig Koch, 50, har bara träffat sin dotter Natascha Kampusch en gång sedan hon rymde från sin kidnappare för några veckor sedan.

Nu anklagar de personerna som tar hand om dottern, ett lag av psykologer, socialarbetare och jurister, för att utnyttja Natascha för egen vinnings skull. Enligt föräldrarna är det dessa människor som manipulerar Natascha så att hon inte vill träffa sin mamma och pappa efter det första mötet.

– Det som händer henne är helt galet, säger Ludwig Koch till österrikisk media, enligt Guardian.

Försökte stoppa intervjun

Föräldrarna är också upprörda över tv-intervjun med Natascha som sändes i den österrikiska kanalen ORF i går. De menar att ingen rådfrågade dem innan intervjun, och har vänt sig till domstol för att få den stoppad.

Ludwig Koch påpekar att en av Nataschas psykologer, Max Friedrich, till en början sa att det skulle ta veckor eller till och med månader innan Natascha skulle kunna prata med media.

– Åtta dagar senare sätter han henne i tv. Natascha är 18 år och därför vuxen, men hon befinner sig i en mycket ovanlig situation. Hon måste skyddas och försiktigt återanpassas i samhället, säger Ludwig Koch.

Grälade mycket med mamman

En talesman för ORF, Michael Krause, tillbakavisar att Natascha ska ha manipulerats att genomföra intervjun. Enligt honom skedde det hela på Nataschas eget initiativ.

När den då 10-åriga Natascha försvann hemifrån för åtta år sedan hade hon bråkat med sin mamma, som hon bodde hos sedan föräldrarna skilt sig fyra år tidigare. Mamman och Natascha grälade ofta. Efter att Wolfgang Priklopi kidnappat flickan försökte han vända henne mot sina föräldrar genom att påstå att han bett om en lösensumma som de vägrade att betala – alltså brydde de sig inte om sin dotter.

Vill åka på kryssning med mamma

Efter att Natascha flytt träffade hon sina föräldrar en gång, men ville sen inte träffa dem igen.

– När mina föräldrar kom och kramade mig precis efter att jag flytt, det blev för mycket för mig. Det blev så plötsligt och alla var så lyckliga, till och med poliserna, säger Natascha i tv-intervjun.

I intervjun hävdar hon att också att hon inte haft tid att träffa sin mamma ännu, men kommer att göra det. Hon vill bland annat åka på kryssning med sin mamma.

Bildspecial

Tidigare artiklar:

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM