”Natascha var inte redo för intervjun”

Psykolog: Hon dolde gråten genom att le

NYHETER

Intervjun med Natascha Kampusch gjordes för tidigt - hon är ännu inte redo att svara på frågor om sitt liv i fångenskap.

Det hävdar en österrikisk barnpsykiater, som analyserat tv-intervjun med 18-åringen.

I går kväll sände en österrikisk tv-kanal den första intervjun med Natascha Kampusch, som var kidnappad i åtta år.

Österrike stod praktiskt taget stilla medan intervjun sändes, och i kväll är det dags för oss i Sverige att få se och höra Natascha berätta.

Den österrikiske barn- och ungdomspsykiatern Johann Zapotoczky vid Grazer Uniklinikk såg intervjun i går kväll, och har analyserat den unga kvinnans reaktioner.

Enligt honom kom intervjun alldeles för tidigt.

”Känslomässig stress”

– I de delar där frågorna blev svåra, gjorde Natascha tydliga motståndsrörelser med ögonen och händerna, säger han till den österrikiske tidningen Die Presse.

Enligt psykiatern var det speciellt i de situationer då frågorna handlade om förhållandet mellan Natascha och hennes kidnappare Wolfgang Priklopil, som kvinnan reagerade.

– De onda minnena från sådana här upplevelser hinner ofta inte ikapp offren förrän efter flera år - kanske inte efter flera tiotals år, säger han till Die Presse.

Johann Zapotoczky hävdar att Natascha tvingades gå igenom stor känslomässig stress under intervjun:

– Hon dolde gråten genom att le.

Stabilt intryck

Många av dem som sett intervjun har förvånats över att den unga kvinnan ger ett så pass stabilt och starkt intryck som hon faktiskt gör. Även Zapotoczky är imponerad över att hon planerade sin flykt från det att hon var en liten flicka.

Ändå hävdar han att tv-framträdandet framför allt var en uppvisning Natascha gjorde för publiken.

– Det hon behöver nu är lugn och ro, säger han.

Bildspecial

Tidigare artiklar:

Mia Carron