Leijonborgs misstag

Därför kan han tvingas avgå

NYHETER

Lars Leijonborgs dagar kan vara räknade.

Aftonbladet har listat hans och folkpartiets värsta misstag.

Medierådgivaren Paul Ronge kommenterar dem.

Foto: Urban Andersson
en lång rad felbedömningar Lars Leijonborg och numera före detta partisekreteraren Johan Jacobson på folkpartiets presskonferens om it-brotten.

15 mars

Folkpartiets pressekreterare Niki Westerberg meddelar partisekreteraren Johan Jakobsson att hon misstänker att Per Jodenius, pressekreterare på ungdomsförbundet Luf, har tillgång till socialdemokraternas interna datanätverk.

Jakobsson beordrar Jodenius att omedelbart upphöra med dataintrången och avslöja historien för någon inom media.

MISS:

-Jakobsson har inte kontrollerat uppföljningen. En otrolig praktmiss. En miss som väldigt lätt gör att man misstänker att den inte ens är sann. Skulle den skicklige Jakobsson verkligen lämnat ut denne unge man till vargarna utan förhållningssätt? Vilken tidning ska du ringa? Vad ska du säga? Det är så dåligt att det inte ens är trovärdigt.

21 mars

Riksdagspartiernas partisekreterare träffas för att tala etik och moral - att det blir rent spel under valrörelsen. Johan Jakobsson nämner inte med ett ord vad han redan vet om fp:s dataintrång.

MISS:

-Det är en nästan obegriplig dubbelmoral. Man kan inte förstå det. Även detta sänker trovärdigheten att han agerat mot det här. Det göder misstanken om att man vill ha kvar nyttan av spionaget.

3 september

Socialdemokraterna polisanmäler folkpartister för dataintrång vid 78 tillfällen. Lars Leijonborg tiger. Partisekreteraren Johan Jakobsson förnekar all kännedom.

MISS:

-Här är den första stadfästa lögnen. Och det är en rejäl dunderlögn från Jakobsson. Leijonborg kunde ha klarat sig på ett annat sätt om han sagt: "Jag behöver tid för att reda ut vad det är som hänt."

4 september

Rikskriminalen gör razzior hos flera folkpartister.

Per Jodenius pekas ut och sparkas. Nicklas Lagerlöf, ordförande i Luf väst och som försett Jodenius med lösenordet, tvingas lämna sina uppdrag.

Lars Leijonborg ger flera olika versioner under dagen.

Jakobsson själv förklarar att han inte känner till "några otillbörligheter".

MISS:

-Nu är båda ute och ljuger.

- Där passerar du en magisk gräns som politiker. Du spelar med hela din trovärdighet när du ljuger. Straffet kan bli jättehårt även på små lögner. Och det här är stora lögner.

5 september

Det avslöjas att partiets presschef Niki Westerberg känt till saken. Hon delges brottsmisstanke och tar time-out.

MISS:

-Man har fortfarande inte lagt alla korten på bordet. Det var sista chansen att göra det och vara proaktiv. I stället springer man efter krisen.

Först efter presskonferensen erkänner Johan Jakobsson att han redan i mars haft kännedom om dataintrånget, men att han inte gjort tillräckligt på grund av "jag är trebarnsfar och hade mycket jobb".

MISS:

-Det är alldeles för sent. Och det visar att han ljugit tidigare.

Så sent som 17.30 förklarar Lars Leijonborg att han fortfarande har förtroende för Johan Jakobsson.

MISS:

-Leijonborg borde redan tidigare insett att det inte skulle gå. Men han brottades väl med sina egna demoner, att han själv snart måste erkänna.

– De är fortfarande i förnekelsefasen. Och det är den fasen som förstör allt inför framtiden.

Klockan 19.04 meddelar Johan Jakobsson att han avgår med omedelbar verkan.

MISS:

-Man sätter punkt för en tragisk punkt i krisen. Nu är han ute ur det. Men kvar står fortfarande Leijonborg.

Lars Leijonborg säger nu att han delar Johan Jakobssons uppfattning och beviljar hans avgång.

MISS:

-Det leder till den absoluta tanken att här har vi en partiledare som har noll koll över sitt parti. Det är det han signalerar.

– Han vinglar mellan två ytterlighetsståndpunkter inom loppet av några timmar.

Klockan 21.00 erkänner Lars Leijonborg att han redan i söndags fick veta att Johan Jakobsson så tidigt som i mars kände till dataintrånget hos socialdemokraterna.

MISS:

-Det är ridå. Då har han ljugit. Det är den sista svarta plumpen i krishanteringen. Om han kunde ljuga om detta, tror jag många undrar om han kanske ljugit redan från början. Visste han inte redan när partisekreteraren visste, det vill säga i mars, men lät det fortgå. Bara att en sådan misstanke finns gör att han är smittad av hela krisen. Och den smittan, det är en dödlig smitta.

Mer om skandalen

Leif-Åke Josefsson