Film om miljöhotet ska spridas till gymnasier

Men Göran Persson tror att Al Gores budskap är överdrivet

NYHETER

Filmen ”En obekväm sanning” om den globala uppvärmningen och hoten mot vår miljö, ska distribueras i alla Sveriges gymnasieskolor – tillsammans med en lärarhandledning.

Det beslutet presenterade statsminister Göran Persson i dag, men sade samtidigt att han tror att budskapet i filmen är något överdrivet.

Enligt filmen som den amerikanske före detta vice presidenten Al Gore visade för bland annat kungaparet i går kommer världsmiljön att braka samman inom tio år - om vi inte gör något nu.

Det tror Göran Persson är överdrivet. Han menar att tio år är en allt för pessimistisk uppskattning.

Men ändå ska filmen spridas ut i skolorna?

– Det är inget fel att diskutera det moraliska dilemma som miljöproblemen är. Det handlar om vad vi vill lämna för värld till våra barn och barnbarn.

Men du tror vi har mer än tio år på oss?

– Tio år är en väldigt, väldigt kort tid. Jag tror inte det är realistiskt. Jag har själv satt en ”deadline” vid 2020 men poängen är att vi bägge två tycker att det är ganska bråttom att göra något åt den globala uppvärmningen.

– Det är möjligt att han kan ha rätt när han säger tio år, men jag tror det inte.

Förhoppningen är att filmen och lärarhandledningen ska kunna komma ut i skolorna till vårterminen nästa år. I första hand blir det till gymnasieskolorna som filmen ska distribueras.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM