”Det går inte att få narkotika från industrihampa”

Språkröret Maria Wetterstrand kommenterade knarkskandalen

NYHETER

Maria Wetterstrand säger: Hej hej, nu är jag här.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

säger: varför hänger ni i hop med sossarn, när ni skuller kunna få mer uträttat med aliansen?

Maria Wetterstrand säger: Därför att Reinfeldt är ekologisk analfabet. Han kan inget om miljöfrågor och är inte intresserad. Dessutom vill han skära ner biståndet och göra det svårare för arbetslösa. Men högern har bättre småföretagarpolitik, där hoppas vi kunna få sossarna att skärpa sig.

säger: kunde man tänka sej ett borgerligt miljöpartiet?

Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiet är varken borgerligt eller socialistiskt. Vi är ett grönt parti. Många av våra viktigaste frågor, som miljön och demokratin, går inte att sätta in på en höger-vänster-skala. Men visst kunde borgerliga partier bli bättre i många av våra frågor, så det är ingen omöjlighet.

säger: Hej Maria! Vilken av de övriga partiledare tycker du är mest sympatisk?

Maria Wetterstrand säger: Som person skulle jag nog säga att jag gillar Ohly bäst. Men de är faktiskt hyfsat trevligt folk hela bunten.

säger: Hej varför var du inte på utfrågningen istället för Peter? du hade gjort det så mycket bättre

Maria Wetterstrand säger: Vi delade upp det. Jag tar TV 4.

säger: Vad har du för bil, eller hatar du bilar???

Maria Wetterstrand säger: Jag varken har bil eller hatar bilar. Måste det vara antingen det ena eller andra?

säger: Hejsan Maria! DU är grym btw! en fråga, jag står och väger mellan er och folkpartiet! varför ska jag välja er när ni vill ha så höga skatter på bensinpriset? jag bor på landsorten och har inte råd med att bensinpriset höjs mer. Helst vill jag se en sänkning utav skatterna för att kunna överleva. Annars har ni väldigt sunda värderinga och åsikter

Maria Wetterstrand säger: Du ska välja Miljöpartiet för att vi jobbar stenhårt för att få fram alternativ till bensinen! Tack vare oss säljer miljöbilar som aldrig förr, miljöbränslen är skattebefrigade och vi har infört en lag som kräver att stora mackar har alternativa drivmedel som biogas och etanol. Det är nödvändigt för alla som behöver bilen att vi avskaffar bensinberoendet!

säger: Ställer du upp på att höja skrotvärdet på bensindrivna bilar för att ställa om bilparken till en miljövänlig sådan?

Maria Wetterstrand säger: På bilar utan katalysator skulle jag vilja ha en rejäl skrotningspremie så de försvinner allihop i ett nafs!

säger: VArför är Ni så positiva till trängselskatt, trots att det med all tydlighet är en skatt som innebär att de välbeställda har råd att åka med dyra bilar i innerstan. Ni skapar en gräddfil åt de rika!

Maria Wetterstrand säger: Helt fel! Trängselskatten tar pengar från de rika och ger till de fattiga. Det är en riktig Robin Hood-skatt! De med sämre ekonomi åker mycket oftare kollektivt och det är dit pengarna från trängselskatten går.

säger: Med ett par procent av befolkningenröster kräver ni en ministerpost, på vilket sätt anser ni detta är berättigat?

Maria Wetterstrand säger: Vi och vänstern har gett bort alla ministerposter och hela regeringsmakten till sossarna i åtta år, trots att de inte har egen majoritet. Är det rimligt? Eller kanske rimligare att de som utgör majoritet sitter i regeringen allihop tillsammans? Jag tycker det senare är betydligt mer rimligt.

säger: ÄR det svårare att vara 2 som leder partiet?

Maria Wetterstrand säger: Nej, totalt sett är det nog lättare. Men om jag och Peter kom dåligt överens skulle det förstås vara svårare att vara två än att vara ensam.

säger: Hej. Jag undrar varför miljöpartiet inte vill att vi ska vara med i EU. Miljöproblemet sträcker sig ju utanför Sveriges gränser?

Maria Wetterstrand säger: Det är problematiskt att flytta makten väldigt långt från de människor som berörs av besluten. Det skapar frustration och brist på vilja att engagera sig i demokratin. Miljöproblemen behöver lösas internationellt, absolut. Tyvärr är EU lika ofta en bromskloss som ett föredöme.

säger: Är det vettigt att vi lägger ner vår kärnkraft samtidigt som resten av världen bygger nya kärnkraftverk. Kina och finland tex. Och är det vettigt att vi importerar mängder av el producerad i polska och danska kol och oljekraftverk?

Maria Wetterstrand säger: Det stängs fler kärnkraftsreaktorer i världen än det byggs nya. Vi importerar inte el vanligtvis, utan tvärtom exporterar vi fortfarande el under normala omständigheter. Det som växer mest i världen är vindkraft, solenergi och biobränslen. Det är det som är framtiden och där vi ska satsa!

säger: En följdfråga... har jag uppfattat det rätt att du på allvar tror att alla har råd att skrota sin begagnade bensinbil och köpa ny miljöbil... ny bil är något som många inte har råd med en endaste gång under sin livstid... för oss som redan nu har det dåligt ställt och bor på landsbygden känns detta uttalande som ett hån.

Maria Wetterstrand säger: Nej. Det var därför jag inte svarade så på frågan, utan tog upp bilar utan katalysator. Det är dags att vi blir av med dem. Det handlar alltså om bilar från före 1988, det är ingen stor prisskillnad att välja en bil från 89 med katalysator istället.

säger: Hej Maria, vad är din åsikt om fildelning? Skall det förbjudas och beläggas med straff, eller tillåtas fritt? Skulle du fälla en S-regering på den frågan?

Maria Wetterstrand säger: Vi anser att fildelningslagen ska rivas upp. Att göra en miljon svenskar till brottslingar är ohållbart. Det är bättre att hitta ett system så att upphovsrättsinnehavarna får ekonomisk kompensation. Vi kommer att ta upp det i förhandlingar med regeringen efter valet. Hur förhandlingen slutar vill jag inte spekulera i, det skulle kunna minska våra chanser att få ett bra resultat.

säger: vem aser du vann gårdagens duell mellan persson och reinfelt?

Maria Wetterstrand säger: Jag satt på tåget mellan Malmö och Stockholm efter en lång kampanjdag, så jag kunde i se dem. Men jag har hört att Reinfeldt hade den rödaste slipsen...

säger: Maud verkade så stressad under sin chatt och fick nästan bara frågor om spionskandalen. Tror ni att ni vinner valet när fokus hamnat på skandalen? Det barkade ju åt höger innan den tycker jag.

Maria Wetterstrand säger: kunde inte se dem, ska det stå

Maria Wetterstrand säger: Jag vet inte. Risken är att valdeltagandet går ner. Det brukar sossarna förlora på.

säger: Hej,som det känns i nuläget så känns ni som det enda genuina partiet som verkligen vågar tala om vad ni står för. Är det så att ni har effektivare konsulter eller är det en sann bild man får av er?

Maria Wetterstrand säger: Självklart har vi både smartare konsulter och är bättre i största allmänhet.

säger: Vilken minsiterpost anser ni vara aktuell då ?

Maria Wetterstrand säger: Jag tror inte det funkar att något parti bara har en minister i en regering. Vi vill ha några ministrar inom de områden där vi får igenom något bra politiskt.

säger: Medborgarlön? När tänker ni ta upp denna diskussionen om ni kommer att sitta med med sossarna nu under valet?

Maria Wetterstrand säger: Nej, vi har inte för avsikt att ta upp någon diskussion om medborgarlön med sossarna efter valet. Det finns inte med i vårt valmanifest. Det är alltså inte prioriterat.

säger: du var ju inte själv hemma så länge med ditt barn vad jag har förstått, vad anser du om vårdnadsbidrag och att en del mammor (eller pappor) faktiskt vill vara hemma flera år med sina barn istället för att sätta in dem på dagis?

Maria Wetterstrand säger: Jag tycker föräldraförsäkringen ska förlängas till 18 månader. Dessutom ska småbarnsföräldrar kunna få ekonomiskt bidrag för att gå ner i arbetstid. Jag har stor förståelse för de föräldrar som vill tillbringa mer tid med sina barn. Det vill jag också!

säger: hej maria, du är den partiledare som jag sätter allra störst förtroende för, och jag överväger starkt att ge er min röst. jag har däremot hört illvillga rykten om att ni vill skära i arbetsrätten, som är väldigt viktig för mig. stämmer detta och i så fall, vad är det för förslag ni driver i den frågan och vad är motivet?

Maria Wetterstrand säger: Nej, det har vi inga planer på att göra. Det är just illvilliga rykten från fackligt håll för att vi drivit igenom en rätt för småföretagare att undanta två personer från turordningsreglerna.

säger: Hj Maria... Kan man genom att tänka på miljön skapa nya jobb?

Maria Wetterstrand säger: Absolut. Hela den omställning vi behöver göra av samhället för att klara miljön kommer att leda till massor av nya företag och jobb. Redan nu skapas nya företag inom miljösektorn, för att folk efterfrågar nya och miljöbättre lösningar. Exempelvis bergvärme, pelletsbrännare, vindkraft, solenergi, återvinning m.m.

säger: Men varförr han inte all miljöpartiser en miljö bil

Maria Wetterstrand säger: Därför att inte alla miljöpartister tycker att bilen är det viktigaste i livet och därför inte är beredda att lägga så mycket pengar på detta. De flesta miljöpartister anstränger sig nog för att köra bil så litet som möjligt. Det bästa för miljön är ju att inte köra bilen i onödan!

säger: Vad tycker Du om folkpartiets agerande mot socialdemokraterna?

Maria Wetterstrand säger: Det är fel att försöka tillskansa sig information med fuskmetoder, i syfte att vinna röster i valet. Men jag tycker genuint synd om alla folkpartister runt om i landet som drabbas av detta utan att ha någon som helst skuld.

säger: Kan du garantera att ingen milöpartist varit inne i något annat partis datanätverk?

Maria Wetterstrand säger: Nej, så klart jag inte kan. Hur skulle jag kunna göra det?

säger: vad tycker du om nerladdning av musik etc?

Maria Wetterstrand säger: Har redan svarat på den frågan. Vi tycker det är fel att förbjuda fildelning och vill hitta ett system så att upphovsrättsinnehavarna får ersättning istället.

säger: Separerar du kanterna från botten när du slänger smörpaket?

Maria Wetterstrand säger: Självklart!

säger: om inte miljöpartiet får ministerposter, vad gör ni? går ihop med borgarna??

säger: om inte miljöpartiet får ministerposter, vad gör ni? går ihop med borgarna??

Maria Wetterstrand säger: Nej, verkligen inte. Då får sossarna försöka hitta någon annan som kan stödja dem. Inte så troligt att någon vill ge bort alla ministerposter till sossarna.

säger: Kan ni inte sluta kalla varandra för saker såsom "analfabet"? Sluta med smutskastningen?

Maria Wetterstrand säger: Det kanske är lite taskigt. Mot analfabeter. För de kan ju inte hjälpa att de inte lärt sig läsa och skriva.

säger: om du nu separerar smörpaketet vad gör du av de olika delarna? där vi bor finns ingen som helst sortering om man inte har bil och kan åka iväg till en sorteringsanläggning och hur miljövänligt är det?

Maria Wetterstrand säger: Jag knallar nästan en kilometer till närmaste återvinningsstation. Det är för bedrövligt att det är så dåligt. Vi vill ha en lag som kräver att det ska finnas sortering direkt i alla flerfamiljshus, så vi slipper gå så långt. Finns det lag om att ha soptunnor kunde det ju lika gärna finnas lag om att ha några olika soptunnor för olika fraktioner.

säger: Hur reagerar du själv över den här cannabisväxten som nu blivit beslagtagen?

Maria Wetterstrand säger: Det är industrihampa, det går inte att få ut någon narkotika från en sådan.

säger: Är det sant att du är medlem av MENSA och hade alla rätt på högskoleprovet?

Maria Wetterstrand säger: Jag är inte med i MENSA. Vågar inte göra testet av rädsla för att misslyckas och knäcka min självbild som smart...ha ha. Jag hade 2,0 på högskoleprovet, men inte riktigt alla rätt.

säger: Tycker du mp har någon trovärdighet kvar när ni kräver ministerposter nu? Det gjorde ni 1998 och 2002 också, Persson lär ju bara vänta på att ni ska vika ner er som vanligt.

Maria Wetterstrand säger: Det gjorde vi inte alls 1998, tvärtom var det då mp började ge bort makten frivilligt till sossarna. 2002 däremot bröt vi mot vad vi sa. Det kan vi inte göra igen. Dels för att vi har fått nog och dels för att ingen kommer att tro på oss igen om vi bryter mot det vi säger. Persson vet vad som gäller.

Moderator säger: Det var jättemånga som ville ställa bra frågor, men nu tar vi den sista!

säger: Jag föreslår att du tar en mer framträdande position i förhållande till Peter; du är helt enkelt en mer trovärdig (tydligare) debattör. Det gäller även i jämförelse med med andra partiledare.

Maria Wetterstrand säger: Tack för stödet, själv tycker jag Peter är toppen. Och snyggt skägg har han också.

Moderator säger: Stort tack till Maria Wetterstrand och till alla som ville chatta!

Maria Wetterstrand säger: Tack för mig och tack för alla bra frågor. Rösta grönt.