Seriemordbrännare bakom dödsbranden?

Fem ouppklarade nattliga bränder på Öland

NYHETER

De senaste åren har norra Öland drabbats av flera hittills ouppklarade, nattliga bränder.

I två fall har bränderna skördat liv.

– Vi måste undersöka om det finns några gemensamma nämnare mellan bränderna, säger kalmarpolisens informationschef Ulf Karlsson.

I mars 2005 brinner en stor villa i byn Getterum ner till grunden i ett snabbt förlopp nattetid.

När räddningstjänsten kommer till platsen på morgonen återstår bara förkolnade rester av huset. Först efter flera dagars letande i sotet och askan återfinns kvarlevorna av den döde 54-årige ägaren till huset.

Kvinna skadas

På hösten samma år, en natt i september, brinner ett mindre bostadshus på Neptuni camping norr om Byxelkrok upp. Brandorsaken är okänd.

I januari 2005 skadas en äldre kvinna allvarligt när hennes hus i Grankullavik oförklarligt börjar brinna på kvällen. Polisen kan slå fast att branden börjat i köket, men inte hur den uppstått.

”Kommer att undersöka”

– Hittills finns det inget som har satt igång våra larmklockor. Men givetvis kommer vi att undersöka om det finns några gemensamma nämnare mellan dessa bränder och branden i Mellby, säger Ulf Karlsson.

Gällande dödsbranden i Getterum kan han inte minnas att det fanns någon misstanke om mordbrand, även om brandorsaken aldrig klarlades.

– Det kan vara så ibland att man inte vet exakt hur en brand startat, men att man ändå inte fattar misstanke om brott.

När det gäller branden i Mellby natten till den 31 augusti i år så råder det dock enligt Karlsson ingen som helst tvekan om att det ligger brott bakom. Polisens teori är att paret i huset mördats.

De ouppklarade Ölandsbränderna:

Robert Triches