”Hur kan vi lita på er?”

Publiken kritisk till buggningsförslaget

NYHETER

Även publiken använde de senaste dagarnas avslöjanden om spionaget mot S-kansliet när de pressade Leijonborg med frågor.

– Om ni kommer i regeringsställning - hur ska jag som vanlig medborgare kunna lita på att min personliga frihet och integritet inte kränks?, undrade en man.

Leijonborg fattade piken.

– Vi är inget parti som tycker avlyssning av motståndare är ok. Den kopplingen är orimlig. Däremot är det så att vi försöker tillämpa socialliberalismen på 2000-talet och verkligheten är att den grova brottsligheten växer och det måste samhället reagera på.

– Polisen måste vara redo att skydda vårt samhälle. Vi måste inse att världen har förändrats. Men sedan vill jag också understryka att alla dessa spaningsmetoder tillämpas under största möjliga rättssäkerhet. Vi tycker att personlig integritet är viktigt.

På frågan om inte just partiets egna spionage visar att inforamtion kan hamna i orätta händer valde Leijonborg att glida över på ämnet terrorism.

– Låt säga att det finns en terroristcell någonstans i Sverige och polisen lyckas smuggla in en dold mikrofon. Jag tycker det är jättebra om vi kan förhindra ett terrordåd.

Karin Henriksson, Robert Triches,