Fp förbereder extra landsmöte efter valet

Ska Lars Leijonborg sparkas?

NYHETER

Lars Leijonborgs öde kan redan i dag vara beseglat.

Redan nu förbereder folkpartiet ett extra landsmöte efter valet, erfar TV4:s Nyheterna.

– Det måste diskuteras vilka konsekvenser detta får för personfrågor, säger Lennart Olsson, ordförande i valberedningen till TV4.

Tongivande och kända folkpartister med Marit Paulsen i spetsen fruktar ett katastrofval med anledning av den uppkomna spionskandalen.

– Fp har skött krishanteringen uselt, säger Paulsen. Jag är inte nöjd.

Diskutera personfrågor”

TV4:s Nyheterna avslöjar på torsdagen att det redan nu förs diskussioner på hög nivå för att få till stånd ett extra landsmöte efter valet.

– Rimligen behöver en grupp, vad vi än kallar den för och hur den än är sammansatt, en två månader på sig för att kunna samtala med länsförbunden och de stora lokalavdelningarna och göra sin utvärdering och sen får den diskuteras på ett landsmöte och se vilka konsekvenser det får i personfrågor, säger Lennart Olsson.

Fördes bakom ljuset

En folkpartist som fördes bakom ljuset i dataskandalen är Barbro Westerholm. Hon fick - utan att själv veta det - ta del av information från dataspionernas intrång.

– Jag fick höra att det var en läcka, men inte att det var ett intrång. Och det gör mig ju ganska så upprörd nu, när jag vet facit. I synnerhet som jag har arbetet, alltsedan jag kom in i riksdagen 1988, med frågan om etik i politiken, säger hon.

Vad som händer med Lars Leijonborg på ett extra landsmöte vill hon dock inte säga något om till TV4.

Robert Triches