”Det ska aldrig hända igen”

Allt på spel för folkpartiledaren - läs hela utfrågningen på aftonbladet.se

NYHETER

Vinna eller försvinna.

– I just det här läget känns det viktigt att få tala om folkpartiets politik, skrev Lars Leijonborg i sitt veckobrev innan utfrågningen i tv.

Läs själv och begrunda hur han lyckades.

Lars Leijonborgs agenda har varit tom i dag. Han har helt och hållet ägnat sig åt att ladda inför kvällens utfrågning, säger hans pressekreterare Joakim Bergström.

Hur gick det?

Dela med dig av din uppfattning och svara på frågorna på aftonbladet.se

----------------------------------

SPIONSKANDALEN

Det blir inte alltid som man tänkt sig?

– Det här är faktiskt inte den allvarligaste krisen jag varit med i mitt politiska liv. Vi var väldigt nära fyraprocentsspärren 1998. Nu tror jag att det har vänt för folkpartiet, inleder Lars Leijonborg utfrågningen med.

Fp har tydligast profilerat sig på att bekämpa fusk och kräver hårdare straff. Hur har den politiken påverkats av dataintrånget? Har vi fått veta allt?

– Jag tror vi har fått veta huvudbilden, att det tyvärr har sipprat via organisationen in i fp och att ett antal personer tagit del av informationen. Det är katastrof och vi ber svenska folket om ursäkt.

– Huvudbilden presenterade vi i tisdags eftermiddag. Det tog knappt två dygn så presenterade vi bilden. Fyra personer har fått sluta eller avgått. Jag tror det kan tillkomma detaljer och ytterligare personer.

Kan du på heder och samvete säga att du inte kände till något?

– Ja.

Hur känns det att informationen om vad som skett inte kom fram till dig?

– 24-åringen blev tillsagd att göra offentlig avbön. Partisekreteraren Johan Jakobsson uppfattade då att han hade hanterat den situationen.

– Nu har ju Johan slutat så det är överspelat. Han gjorde bedömningen att han hanterat situationen på rimligt sett. Sett i backspegeln så håller jag inte med om det. Det han ju själv klandrar sig för är att han inte följde upp detta mera. 24-åringen följde sitt löfte att sluta och gick till en jorunalist som inte förde det vidare.

- Johan menade ju att om det blev offentligt så kunde socialdemokraterna ta ställning till polisanmälan.

Kan du garantera att det inte händer igen?

– Jag ska garantera att det aldrig händer igen.

Du tar det fulla ansvaret för det som hänt?

– Jag tycker att jag tagit ansvar genom de personalomflyttningar som skett. Vi har försökt gå till botten med detta. Det pågår en polisutredning och vi har kopplat in advokat.

– I sådana här kriser ska man ge snabb information, men det är om möjligt ännu viktigare att ge information som man kan stå för. Jag gav mycket information på måndagen. Då har folk i partiledningen vetat om det här. Då hade jag inte hunnit diskutera med Johan Jakobsson om hur informationen hade förts vidare eller använts.

– Jag hade inte den fulla bilden av hur informationen hade använts och det präglade mina svar.

Krishanteringen har kritiserats av bland andra Marit Paulsen?

– På bara några dygn hade vi fått fram en katastrofal bild och jag håller inte med om att vi gick ut med vilseledande information. Jag bad om ursäkt. Vi ska gå till botten med detta. Och jag kunde inte gå i god för någon annan än mig själv. Det sade jag i måndags.

Hur hade ni reagerat om socialdemokraterna hade gjort intrång hos er?

– Vi hade polisanmält, men jag hoppas att vi varit mer balanserade än de varit. Det har ju svämmat över alla bräddar. Gärningen är inte en bisak, jag tar avstånd från den så mycket det går.

Vid minst två gånger har ni använt informationen för egna kampanjer?

– Det är väl så vitt jag vet så. Vi hade tänkt att ha en äldrekampanj under våren 2006. Då kom det den här vägen att s också skulle ha det och då skedde en sammankoppling av det här. Sedan är det ju uppenbart också den här skolkampanjen i Umeå. Jag tror att det är huvudbilden av hur informationen användes.

Finns det en risk att partierna accepterar fula metoder?

– Det är ju fullständigt oacceptabelt om någon tänker så. Varför ska man ha ett demokratiskt val om någon ska fuska?

Om du inte klarar av en sådan här kris - hur ska du klara en nationell kris?

– Det får svenska folket avgöra. Jag hade kunnat lägga all tid på det här och förlorade kanske ett dygn. Men svenska folket får avgöra.

Tror du att det här påverkar er politik?

– Nej.

----------------------------------

RÄTTSPOLITIKEN

Om ni kommer i regeringsställning - hur ska jag som vanlig medborgare kunna lita på att min personliga frihet och integritet inte kränks?

– Vi är inget parti som tycker avlyssning av motståndare är ok. Den kopplingen är orimlig. Däremot är det så att vi försöker tillämpa socialliberalismen på 2000-talet och verkligheten är att den grova brottsligheten och terrorismen växer och det måste samhället reagera på. Polisen måste vara redo att skydda vårt samhälle. Vi måste inse att världen har förändrats. Men sedan vill jag också understryka att alla dessa spaningsmetoder tillämpas under största möjliga rättssäkerhet. Vi tycker att personlig integritet är viktigt. I förslaget om buggning har vi sett till att personer som blivit buggade ska få information i efterhand och möjlighet till skadestånd de gånger fel begåtts.

Visar inte det ni hamnat i just nu att information kan hamna i orätta händer?

– Enskilda människor kan göra misstag och det kan hända i framtiden. Men om det sker - då ska man ha rätt till skadestånd.

– Låt säga att det finns en terroristcell någonstans i Sverige och att polisen lyckas smuggla in en dold mikrofon. Jag tycker det är jättebra om vi kan förhindra ett terrordåd.

Ni har själva varit emot buggning?

– Jag har pläderat engagerat för en personlig integritet. Vi måste ha en sfär där storebrorssamhället inte tittar in. Men vi kan skilja det från det brottsliga samhället.

----------------------------------

INTEGRATIONSPOLITIKEN

Ni vill tredubbla poliserna i områden med integrationsproblem?

– Det är där det finns flesta offer. De längtar efter fler poliser. När Nalin Pekgul berättar om utanförskapet i förorterna så tycker jag att Göran Persson borde lyssna. De människor som bor där har samma rätt som alla andra att leva lugnt och tryggt.

Pekar ni inte ut invandrare som problem?

– Det finns en del människor som kommer till Sverige för att begå brott. Hur många det är vet jag inte, men jag tror det är ett stort problem. Det är ett problem med internationella ligor som har Sverige som bas för brottslig verksamhet. De gör att det blir en känsla av att utlänningar gör brott, men sanningen är att de flesta brott begås av svenskfödda.

– Idrotten är väldigt bra, men det finns huliganism. Om man påpekar det - är man då emot idrott? Fp tycker om invandring, men det finns en del problem med den. Vi har språkproblem som inte hanterats tillräckligt. Integrationen måste bli bättre.

----------------------------------

BIDRAGEN

Hur vanligt är det att människor sjukskriver sig trots att de är friska?

– Det som hänt sedan vi började tala klartext om det är att Försäkringskassan satt fokus på det och de menar att de redan nått betydande resultat. Omfattningen är fullständigt omöjlig för mig att veta men man har lyckats böja av kurvan.

Varför ska alla svenskar vara skyldiga att lämna sjukintyg första dagen? Vad händer med den som inte kan leverera?

– Det ska inte tolkas så. Det skulle bli ganska kaotiskt på våra läkarmottagningar om alla skulle ha det från första dagen. Men i missbruket så använder man sjukskrivningen som facklig stridsåtgärd som är en uppenbar provokation. Det vill vi komma åt. Sjukförsäkringen hotas av fusket.

Hur har ni kunnat gå med på sänkt tak i sjukförsäkringen?

– När man betalar avgifter ska det vara raka rör och förmåner. Men jag fick i utbyte mot detta att vi ska behålla en ersättningsnivå på 80 procent. Det var en rimlig kompromiss inom alliansen.

Ni föreslår också en sämre a-kassa?

– Det här är ju ett vägval. Vill vi göra jobb- eller a-kassesatsningar? Vi tror att de allra flesta vill ha ett jobb.

Samtidigt är ni med om att avskaffa förmögenhetsskatten?

– Jag tycker det är socialliberalt att få resurser till en jobbskapande politik.

----------------------------------

KRAV OCH TESTER

Varför ska man ställa extra krav på invandrare genom språktest?

– Det skickar en signal att ska man bo i Sverige så ska man kunna svenska. Det är en markering att när man kommer hit och vill stanna så gör man väldigt klokt i att tidigt lära sig svenska.

Vill man inte genomgå SFI (Svenska för invandrare) så får man genomgå ett test. Principen är mycket viktig. Talar man någorlunda svenska så ökar chansen till jobb med 25 procent, visar forskning.

Blir man mer integrerad genom tvång?

– Nej, men genom att kunna svenska. Vi har ju SFI, men en mycket stor del av de invandrare som kommer hit börjar aldrig eller hoppar av. Det är viktigt att man fullföljer svenskundervisningen.

Måste invandrare arbeta för att få scoialbidrag?

– Ja, det måste även svenskar göra. Det gäller självklart alla.

Vad drog du för slutsats av att ni vann många väljare på kravet om språktest i förra valet

– Det finns många som ser att vår integrationspolitik havererat.

Vad ligger bakom förändringen av fp?

– Vi är det snällaste av partier. Vi vill göra allt för att människor ska få leva ett bra liv i det här samhället. Samtidigt måste det finnnas en balans. Men människor måste göra en insats.

– Vi gör de här sakerna för att vi är övertygade att de är inslag att skapa ett samhälle som håller ihop, där människor har chans att växa och att här bygger vi Sverige framtid tillsammans.

----------------------------------

SNABBFRÅGOR

Har du haft något riktigt jobb?

– Ja. Bland annat som journalist och även som konsult i 6 år.

Ska man få prata i mobilen när man kör bil?

– Ska jag vara helt ärlig tror jag att man är en trafikfara när man gör det. Jag vet inte om det kommer förbjudas, men rent personligen känner jag att man inte är hundraprocentigt trafiksäker.

Har du kört for fort?

– Ja. 72 på en 70-sträcka.

Ska bilar ha alkolås?

– Ja, jag tror att alla nya bilar så småningom ska ha det.

Ska alla barn läsa vissa svenska författar och vilka?

– Jag tycker vi ska slå vakt om kulturarvet och själv älskar jag bla Moberg och Strindberg. Men utländska författare ska också finnas med.

Ska det finna biblioteksavgifter?

– Jag är väldigt skeptisk till det. Biblioteken har betytt väldigt mycket.

Ber du aftonbön?

– Ja, jag ber ibland.

Pappamånad eller jämställdhetsbonus?

– Alliansen satsar på både och.

Vem ska ha det yttersta ansvaret för fotbollsvåldet?

– Klubbarna bör ta större ansvar och betala mera. Vi arrangemang bör arrangörerna ta större ekonomiskt ansvar. Polisen borde ha annat att syssla med.

Hur ser du på behovet av en fuskminister?

– Fusk består i att man hoppar från ett bidragssystem till ett annat. Det kan vara en bra idé.

Ska Livets ord få bedriva skolor?

– Det finns väldigt många bra religiösa skolor men det finns ett antal som missbrukar den friheten. Jag tycker vi ska inspektera dem mera och eventuell skärpa lagarna. Själva undervisningen måste vara neutral och bygga på mångfald.

Använder du mediatränare?

– Njae... Det var längesedan. Men jag borde kanske snabba på.

----------------------------------

SKOLPOLITIKEN

Vad menar ni med att pluggskolan ska införas?

– Det var kanske lite provocerande men det som ligger bakom är att vi vill säga att om Sverige ska kunna hävda sig så måste våra skolor ligga i världstopp. Svenska barn har minst lektioner i hela västvärlden och läxor används mindre och mindre.

Ni vill ju införa ordningsomdömen?

– Det enda som händer är att föräldrarna får hem ett papper med ett omdöme. Fins det sådan som måste förbättras får barnet ta ett samtal med sina föräldrar. Jag tror att det skulle gynna de som börjat hamna lite snett. Där skulle föräldrarna och skolan kunna komma in i tid.

Vad ska lärarna få göra?

– Om någon bryter mot ordningsreglerna ska hemmet informeras och det ska finnas möjlighet att avvisa en elev från en lektion. Dessutom ska man kunna flytta en elev.

På vilket sätt skulle tidigare betyg hjälpa de svaga?

– De är mest i fokus för vår del. Vi garanterar att alla ska lära sig läsa, skriva och räkna. Vi ska garantera att de reurser som behövs sätts in för att hjälpa dem. Jag erkänner att det finns hem i Sverige som inte fungerar. Där måste samhället förstås hjälpa de barnen mycket mera. På en punkt kan jag ge v rätt att de barnen som kommer från sådana hem ska kunna göra läxan kanske på fritids eller i skolan.

----------------------------------

KÄRNKRAFTEN

När tror du att det blir aktuellt att bygga ut kärnkraften och hur mycket?

– Jag tror att fler och fler inser att om vi ska klara konkurrenskraften så måste den byggas ut. Vi har påpekat att vid de tre kärnkraftsplatser som finns i Sverige så finns det i stadsplanen inritade kanske ytterligare två-tre aggregat.

Hur ska ni kunna träffa en överenskommelse inom alliansen?

– Förhoppningsvis stannar inte tiden 2010. Jag tror att vi kommer få ett beslut om utbyggnad strax efter 2010.

----------------------------------

ALKOHLSKATTEN

Varför sänker ni alkoholskatten?

– Jag tror att det kan innebära mindre konsumtion. Mindre skatt innebär att man inte köper sprit från en lastbil på torget utan handlar på systembolaget, där det finns ålderskontroll.

----------------------------------

SPIONSKANDALEN IGEN

Hur påverkar det som har hänt de senaste dagarna ert centrala valbudskap?

– Ingenting, naturligtvis. Hur skulle en 24-årings omdömeslöshet kunna påverka mig?

Tänker du sitta kvar?

– Jag tänker kämpa dag och natt för att få en alliansregering.

Vad har det för betydelse för demokratin att ni inte lever upp till era egna krav på mindre fusk?

– Jag tror att svenska folket förstår att det finns enskilda människor som gör vansinnigheter. Vi har något viktigt att betyda för Sverige och det ska inte hindras av några människor omdömeslöshet. Jag har naturligtvis ansvaret till sist för sådant som händer i fp och jag tänker se till att något liknande aldrig mer ska hända.

Johanna Melén, Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM