Pedofil på permission kontaktade offret

12-åriga flickan livrädd - tvingas flytta från området

NYHETER

Efter bara några månader i fängelset fick den våldtäktsdömde pedofilen oövervakad permission.

Han tog omedelbart kontakt med sitt offer, en 12-årig flicka.

– Varje gång hon går ut är hon rädd att möta honom, säger flickans mamma till Göteborgs-Posten.

Mannen, en 32-årig småbarnspappa, dömdes i vintras till fängelse i två år och sex månader för att ha våldtagit en 12-årig flicka. Han stod även åtalad för sexuella övergrepp på ytterligare två flickor, men friades från dessa.

I slutet av sommaren fick mannen sin tredje permission. Den var inte övervakad, och det första mannen gjorde var att åka till sin bostad i Göteborgsområdet.

Fick höra av grannar

Alldeles i närheten bor den 12-åriga flickan och hennes familj. Genom vänner och grannar fick familjen veta att mannen setts i området, och det dröjde inte länge förrän pedofilen tog kontakt med sitt offer:

– Min dotter kom hem en kväll och berättade att den där mannen höll på att skriva till henne på msn. Hon var rädd och det hela kändes väldigt obehagligt, vad skulle vi göra, säger flickans förtvivlade mamma till Göteborgs-Posten.

Den 12-åriga flickan blev så upprörd av mannens närvaro att hon kände sig tvingad att flytta till bekanta i en annan del av Göteborg. Nu överväger hela hennes familj att lämna sitt hem och flytta till ett annat område.

Lisbeth Malmqvist, som är chef på den anstalt där mannen avstjänar sitt straff, säger till aftonbladet.se att inga fel har begåtts i hanteringen av ärendet juridiskt sett.

”Inte vår sak”

Trots det ska kriminalvården nu utreda om något kan göras annorlunda vid mannens nästa permission.

– Jag förstår att flickan och hennes familj är skärrade. Men det är inte kriminalvårdens sak, utan vår uppgift är att hålla dem informerade när han får permission, säger Lisbeth Malmqvist.

Kan familjen på något sätt förhindra att han får permission?

– Nej, men vi ska ju ta hänsyn till brottsoffer, och i det här fallet kan vi titta på om det finns någon annan adress hos släkt eller bekanta där han kan vistas under sina permissioner.

Kriminalvården är skyldig att upplysa brottsoffer när en gärningsman får permission. I det här fallet fick familjen ingen sådan information eftersom flickans advokat var på semester när kriminalvårdens brev skickades.

Mia Carron