Inte smart, Leijonborg

Mellin: Mer än en person är ansvarig för spionskandalen

NYHETER

Lars Leijonborg är inte dum. Men det är obegåvat att påstå att ansvaret för spionaffären ligger hos en enda person.

I så fall hade det inte blivit en skandal.

En timme i SVT på bästa sändningstid. Men Lars Leijonborg lyckades inte förvalta tiden särskilt väl.

Han fortsatte att förminska betydelsen av spionskandalen genom att lägga hela ansvaret på en ”enda persons omdömeslöshet”, den nu sparkade 24-årige pressekreteraren på Liberala ungdomsförbundet Per Jodenius.

Borde vara rasande

Men det är en vrångbild. Omdömeslösheten delar Jodenius med åtminstone två av Leijonborgs allra närmaste medarbetare. Partisekreteraren Johan Jakobsson som nu lämnat sin post. Och presschefen Niki Westerberg som tagit en time-out.

Jakobsson kände till datorintrången i ett halvår innan de avslöjades av tidningen Dagens Industri. Westerberg, som dessutom använde informationen i partiarbetet, fick reda på dem ännu tidigare.

Som chef borde Lars Leijonborg vara rasande. Två av hans viktigaste medarbetare har i månader undanhållit honom information. Och inte vilken information som helst. I moralpartiet nummer ett spionerade en medarbetare på ett konkurrerande parti genom att tanka ner information från deras interna nätverk.

Brist på förtroende

Men Lars Leijonborg låter inte ilskan spruta över att ha blivit förd bakom ljuset. Tvärtom visar han förståelse för att partisekreteraren inte sa ett knyst på sex månader.

Inte ens då partiledningen i våras diskuterade socialdemokraten Mats Lindströms anonyma förtalskampanj mot Fredrik Reinfeldt (m) var det någon som sa något till Leijonborg om partiets egna arbetsmetoder. Bristen på förtroende mellan Leijonborg och dem som var hans närmaste verkar ha varit avgrundsdjup.

Partisekreterarens påstådda plan gick ut på att Jodenius skulle avslöja allt för media. Var tanken att Leijonborg skulle få läsa om det i tidningen? Det verkar orimligt.

Inget svar efter fyra år

De senaste dagarna har varit en Golgatavandring för Leijonborg. Men inte ens med det i minnet klarade han utfrågningen särskilt väl.

För fyra år sedan lanserade folkpartiet förslaget om att man skulle kunna svenska för att få bli svensk medborgare. Men i går kunde han inte ens svara på frågan hur mycket man ska kunna för att ta sig igenom nåls­ögat.

Sorry, Leijonborg. Den här veckan var ingen bra period i ditt liv.

Lena Mellin