Stöld av datorer med känsliga uppgifter

Uppkopplade mot moderaternas intranät

NYHETER

Under natten till fredagen blev moderaterna i Västerås bestulna på två datorer som allvarligt kan skada moderaterna och Moderata Ungdomsförbundet.

Under natten till fredagen skedde ett inbrott på moderaternas expedition på Ritargatan 2 i Västerås. Gärningsmännen kom över två bärbara datorer som tillhör medlemmar i Moderata Ungdomsförbundet och innehåller känsliga uppgifter.

- Bland annat finns möjlighet att direkt koppla upp sig mot moderaternas intranät där känslig information kring valrörelsens slutskede och partiledarens resplaner finns att tillgå, säger Fredrik Bertilsson, ordförande MUF-Västmanland.

Han är bestört över det som inträffat.

– Om det är en person som medvetet har tagit de här två datorernar för att ta sig in i vårt intranät så är det riktigt illa. Det här känns tråkigt men det påverkar inte glöden i valrörelsen.

Polisanmält stölden

Larmet gick 00.12 på natten. Securitas var först på plats och polisen kom dit vid halvett-tiden. Då visade det sig att någon hade bänt bort gallret för ett fönster och slagit sönder en ruta. Det stod fyra datorer inne i lokalen men bara två av dem stod kvar.

– Det var den bästa och den sämsta datorn som stals. De var bara inne i sex minuter. De tog det de skulle ha och gick, säger Fredrik Bertilsson.

Inbrottet och stölden är anmäld till polisen.

– Vi har varit där och tittat, men eftersom vi inte har hittat några avgörande spår är ärendet nedlagt tills vidare, säger Arne Malmén, samordnare på kriminalpolisen i Västerås.

– Vi har letat fingeravtryck men inte hittat några. Däremot hittade vi ett fotspår som har säkrats.

Om några nya uppgifter skulle komma fram öppnas ärendet öppnas igen, understryker han.

Enligt Malmén har det inte framkommit något som tyder på att det skulle finnas känslig information i datorerna.

Susanna Vidlund, Robert Triches