Fp byggde sajt för att förutspå utspel

Avslöjade det ena socialdemokratiska utspelet efter det andra - i förväg

Foto: www.valfeber.se
NYHETER

På folkpartiets sajt ”Valfeber” förutsågs det ena socialdemokratiska utspelet efter det andra - och fick beröm av partiledaren Lars Leijonborg som skröt med initiativet i sina veckobrev, rapporterar TV4:s Nyheterna.

– Det fanns inget som tydde på att informationen som sajten byggde på var hemlig, förklarar sig Leijonborg i dag.

– Detta måste förklaras, dundrar Göran Persson.

Lars Leijonborg i ett tidigare veckobrev: "På www.valfeber.se förutsågs det i söndags att socialdemokraterna skulle lova gratis dagis. Idag kom det löftet från Annika Billström, finansborgarrådet i Stockholm. På www.valfeber.se gissas det att socialdemokraterna ska komma med nya projekt och nya skattemiljoner för att visa dådkraft mot integrationsmisslyckandet. I måndags presenterade integrationsminister Jens Orback integrationsmiljarden".

Stängdes

Nu är frågan var Valfeber hämtade sin information till avslöjandena.

Folkpartiets nytillträdde partisekreterare Helena Dyrssen säger till TT att sajten stängdes i tisdags för att kontrollera just detta.

– Det såg naturligtvis spännande ut att den stängdes och nu har en reporter från TV4 Nyheterna ringt runt till alliansen och även pratat med Göran Persson om sajten, säger Dyrssen till TT.

Men Dyrssen förnekar att Valfeber ska ha något med dataintrången att göra.

Lars Leijonborg förklarar stängningen för TT:

– Den berodde på att det fanns en formulering där som är pinsam i förhållande till det dataintrång som några folkpartister gjorde. Formuleringen byggde på den socialdemokratiska mejlskandalen där en socialdemokrat hade mejlat om Fredrik Reinfeldt. Nu tyckte vi att vi inte skulle klandra andra för den typen av skandaler.

Ovanligt synska

Syftet med Valfeber var enligt partisekreteraren Johan Jakobsson - som nu avgått - att bemöta socialdemokraternas utspel i förväg, enligt TV4:s Nyheterna.

- Vi förväntar oss osakliga angrepp från regeringspartiet. På valfeber.se bemöter vi påhoppen i förväg, skrev partisekreteraren Johan Jakobsson i pressmeddelandet som gick ut den 26 mars när sajten öppnades.

Det var enligt Nyheternas kartläggning sajten bara elva dagar efter att han fick veta att Luf hade gjort dataintrång i socialdemokraternas datanätverk Sapnet.

TV4: Verkar de inte ha varit ovanligt duktiga på att förutspå socialdemokratiska utspel?

– Man får väl kontrollera om det som har förekommit där har något samband med intrången. Men det verkar väl ganska osannolikt, säger Lars Leijonborg till TV4.

Statsministern Göran Persson är upprörd över uppgifterna:

– Här har vi ju tre exempel på att fp kände till i förväg vad vi skulle göra. Detta måste förklaras, säger Göran Persson. Om det visar sig att det inte stämmer vad Leijonborg tidigare sagt - då har vi ett dramatiskt läge just nu, säger Göran Persson till TV4.

Robert Triches