Tog farväl i bårhuset

Ensam Natascha tände ett ljus vid sin kidnappares kista

Foto: EPA/AP/SCANPIX
FALSKT NAMN För att förhindra vandalism står det inte Wolfgang Priklopil på gravstenen där Nataschas (t v) kidnappare begravdes i går.
NYHETER

LONDON

Mannen som höll Natascha Kampusch fången i åtta år begravdes i går i hemlighet.

Kvällen innan tog Natascha ett privat farväl av honom på bårhuset.

-Hon tände ett ljus, säger polistalesmannen Helmut Greiner.

Wolfgang Priklopil, 44, begick självmord genom att kasta sig framför ett pendeltåg när han förstod att Natascha Kampusch lyckats fly.

I går begravdes han i hemlighet på en kyrkogård söder om Wien. Han låg i en ljus träkista omgiven av rosa och röda rosor.

Falskt namn

Ett falskt namn är ingraverat på gravstenen för att undvika vandalisering.

Ingen präst deltog i ceremonin, men de närvarande, Wolfgang Priklopils mor och systern till en av hans kolleger, läste en bön över den avlidne. Den fem minuter långa begravningen bevakades av nio poliser.

Natascha Kampusch har både i intervjuer och i ett öppet brev till världspressen berättat om sin ambivalenta relation till Wolfgang Priklopil. Hon hatade honom för att han rövat bort henne, men tyckte samtidigt om honom.

Han berättade om världen, gav henne böcker och andra presenter.

-Han är en stor del av mitt liv och jag sörjer honom, har hon berättat.

Ensam vid kistan

Dagen före begravningen anlände hon till ett bårhus i Wien för att ta farväl av mannen som i åtta år höll henne inspärrad.

Hon lotsades till Wolfgang Priklopils kista via en ingång på baksidan.

-Natascha Kampusch kom tillsammans med sina vårdare. Hon tillbringade några minuter för sig själv vid kistan för att säga farväl, säger polistalesmannen Helmut Greiner i ett uttalande.

-Hon var helt ensam och tände ett ljus.

Vilar ut på hemlig ort

Efter tv-framträdandet i onsdags har Natascha Kampusch vilat ut på hemlig ort. 18-åringen var utmattad efter att på kort tid gett tre intervjuer om prövningarna hon gått igenom.

Intervjun på tv-kanalen ORF sågs av nästan hälften av Österrikes befolkning.

Över hela världen har experter förundrat berömt hennes raka och öppna sätt. "Natascha Superstar", skrev den österrikiska tidningen Kurier på förstasidan.

Läs också:

Jens Kärrman