Tv-mannens hus brann upp på 15 min

Huset av frigolit skulle var energisnålt

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD 71000
Tv-mannens husprojekt brann upp snabbt.
NYHETER

GÖTEBORG

Tv-mannen Björn Fjelkegårds frigolithus brann ner till grunden i går.

Brandmännen var framme en kvart efter larmet.

-Då fanns inte en vägg kvar, säger insatsledaren Anders Johansson.

Några pelare av betong och en rykande krypgrund är allt som återstår av trevåningshuset i Lerkil söder om Göteborg. Det låg på en bergknalle, med magnifik utsikt över Västerhavet.

En av grannarna såg hur eld slog ut från en balkong. Björn Fjelkegård befann sig i garaget när grannen rusade över och varnade.

Övertänt direkt

Räddningstjänsten fick larmet 17.54. En kvart senare var den första brandbilen framme.

-Då var huset helt övertänt. Vi fick inrikta oss på att skydda ett mindre hus som stod på tomten. Hela sidan krullade sig av värmen. Vi klarade det med nöd och näppe, säger Anders Johansson.

Ett av grannhusen var också i riskzonen. Men ingen människa skadades.

"Brinner inte snabbt"

Björn Fjelkegård började bygga sitt energisnåla hus för sex år sedan. Han satsade på värmepump och solfångare. Och berättade om projektet i tidningen Villaägaren. Reportern Mats Fahlgren frågade om frigoliten var brandfarlig.

-Jo, men det avger inte giftiga gaser och brinner inte snabbt ... Med gipsskivor som skydd ska det inte vara någon fara, sa Björn Fjelkegård då.

Året innan hade han fått sparken från jobbet som producent för Bingolotto. En schism med Gert Eklund, vd för bolaget som producerade programmet, låg bakom. Fjelkegård fick ett fett skadestånd och kunde börja bygga.

Kerstin Danielson

ARTIKELN HANDLAR OM