Kalops bättre än carpaccio för nordbor

Forskarstudie: Husmanskost nyttigare än medelhavsdiet

NYHETER

Kalops med rödbetor och pytt i panna.

Klassisk svensk husmanskost håller på att få upprättelse.

En forskningsstudie visar att den är det hälsosammaste alternativet för oss nordbor – nyttigare än den hyllade medelhavsdieten.

Länge har näringsexperter och forskare varit överens om nyttan av den traditionella medelhavskosten; pasta, olivolja, fullkorn, frukt och grönt. Studier har visat att människorna kring Medelhavet är friskare och lever längre än andra.

Men en sak har förbryllat forskarna. Ju längre från Medelhavet man lever, desto mindre hälsoeffekter får maten därifrån på dem som äter den.

Betydligt lägre dödlighet

Nu har en grupp holländska forskare kunnat visa att äldre kvinnor som äter en nyttig variant av landets husmanskost lever längre och är friskare än både de holländskor som äter medelhavskost och dem som äter en onyttigare variant av holländsk husmanskost.

Bland de som åt hälsosam husmanskost var dödligheten hela 30 procent lägre än i båda de andra grupperna.

- Jag tror att naturen gjorde så att varje land har något bra att äta. Invånarna har sedan under århundradena lärt sig att hitta kvalitetsmaten och det präglar husmanskosten i olika länder, säger Alicja Wolk, professor i näringsepidemologi vid Karolinska Institutet, till Svenska Dagbladet.

Frukt och grönt förlorar näring

En förklaring till att de klassiska medelhavsråvarorna inte ger lika stora hälsoeffekter på svenskar som på till exempel italenare kan vara att frukt och grönt förlorar i näringsvärde under de långa transporterna.

- I Sverige har vi fet fisk och raps som båda bidrar med Omega-3. Och vi har bröd med mycket mer fibrer än i Italien, säger Alicja Wolk till SvD.

Svensk husmanskost baseras också mycket på nyttiga rotsaker, som trivs bra i Sverige.

Nu vill Karolinska Institutet genomföra en forskningsstudie om hälsoeffekterna av svensk husmanskost.

Vid Umeå universitet har en studie om sambanden mellan kost och hälsa i norrlandslänen redan inletts.

Karin Thurfjell