En av USA:s mest eftersökta gripen

Rymde från fängelse – misstänks ha skjutit tre polismän

Foto: REUTERS
Polis för bort Ralph 'Bucky' Phillips i bil efter att han gripits när Pine Hill i Pennsylvania, USA: Philips omringades och greps efter fem månader på flykt – fem månader då han bland annat gjort sig skyldig till flertalet brott. Han misstänks ha skjutit två polismän till döds.
NYHETER

Ralph ”Buck” Phillips var en av FBI:s tio mest eftersökta brottslingar, efter att ha skjutit tre poliser i New York.

I går greps han – efter en dagslång jakt.

- Klockan åtta i kväll kunde Phillips springa, men han kunde inte gömma sig. Man kan inte skjuta en av oss och komma undan med det, sade Wayne Bennet vid New York-polisen under en presskonferens på fredagen.

Då hade den misstänkte polismördaren hittats i ett skogsparti i Akeley i Pennsylvania.

Gripandet var odramatiskt, Phillips var obeväpnad och oskadd, men trött, när han greps.

Rymde från fängelset i april

I april i år rymde Phillips från fängelset där han satt efter att begått brott under en villkorlig frigivning.

I juni misstänks han ha skjutit en trafikpolis i New York när hans bil stoppades. Polisen överlevde. Den sista augusti tros han ha skjutit ytterligare två New York-poliser, varav en dog och den andre fortfarande svävar mellan liv och död på sjukhuset.

Efter dödsskjutningen placerades Phillips på FBI:s lista över landets tio mest eftersökta brottslingar.

Polisen var beredd att döda

Genombrottet i mördarjakten kom tidigt på fredagsmorgonen då en trafikpolis jagade en bil som troddes vara stulen. När det kraschade i ett träd fortsatte föraren till fots, och sköt mot efterföljaren.

Ingen skadades, men polisen antog att det var Phillips som färdats i den stulna bilen. Polisen spärrade av området där mannen setts, och dussintals poliser, speciella insatsstyrkor, FBI-agenter, helikoptrar och polishundar började söka igenom det.

En polisman såg Phillips i ett skogsparti, och beordrade honom att komma ut. Han greps obeväpnad och utan att göra motstånd, men polisen var beredd på det värsta.

-Hade det blivit nödvändigt hade vi dödat honom, säger Wayne Bennet.

Karin Thurfjell