Lyxbilar misstänks delta i olagligt race

50-tal bilar på väg från Stockholm till Köpenhamn

Foto: Pontus Stenberg
NYHETER

På lördagsförmiddagen förföljdes ett 50-tal lyxbilar söderut på E4:an av polisen.

Polisen misstänker att bilarna kommit till Sverige för att delta i en olaglig tävling, liknande Gumball race, där deltagarna kan tävla i över 300 kilometer i timmen på allmänna vägar.

Enligt en hemsida ska deltagarna gå i mål i Köpenhamn i eftermiddag.

- Vi fick tips om att bilarna skulle köra av Finlandsfärjan i Värtahamnen. Vi noterade dem när de lämnade färjan, och kontrollerade vart de åkte. De körde söderut, och lämnade länet, säger vakthavande befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral till aftonbladet.se.

Förarna fick också göra nykterhetskontroll innan de lämande Stockholm.

Åkte söderut

Färden gick sedan söderut på E4:an, berättar Håkan Nilsson, vakthavande på Rikskriminalpolisen.

– Vi hade helikopter upp och kunde räkna till ett 50-tal deltagare.

Bilarna är lyxbilar som Ferrari och Porsche och de är tydligt numrerade med uppenbara tävlingsnummer. Samtiga är utlandsregistrerade.

En gissning var på dagen att bilarna var på väg till Norge och den norska polisen är varskodd. Men bilarna fortsatte utmed E4:an söderut genom Södermanland.

Enligt en hemsida på internet deltar bilarna i en tävling som heter The Challenge 2006 med målgång i Köpenhamn. Slutmålet - liksom vägen dit - hålls dock ”hemliga” så gott det går.

Körde fort

– Vi fick rapporter från allmänheten att det kördes väldigt fort på sina håll. Vi skickade ut patruller för att kontrollera hastigheten, men det blev så att patrullen hamnade framför en del av de här bilarna, säger Peter Bergkvist, vakthavande befäl på polisen i Södermanland.

Då avtog hastigheten och racebilarna lade sig i ett pärlband bakom polisbilen, som följde med ända till gränsen mot Östergötland.

– Där tog östgötapolisen vid, säger Bergkvist.

Gumball går ut på att man med lyxbilar tävlar vem som ta sig fram fortast på allmänna vägar. Ofta kör tävlingsförarna i upp emot 300 kilometer i timmen.

Ibland videofilmar vansinnesförarna sina färder och lägger ut dem på internet.

Karin Thurfjell, Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM