Svensk pilot död i olycka

Dog i stuntflygtävling i Malta

NYHETER

En svensk stuntpilot dog på söndagen i samband med en flygtävling i Malta.

Svenskens plan krockade med ett annat plan i luften.

Piloten i det andra flygplanet hoppade med fallskärm och uppges ha klarat sig.

På stranden stod mannens sambo.

Foto: REUTERS
Svenske pilotens vrak bärgas.

Närmast anhöriga blev vittnen till händelsen där den svenske piloten dog. Men så länge UD inte kan garantera att alla anhöriga har underrättats om dödsbudet vill man inte avslöja hans identitet.

Händelsen inträffade utanför Maltas kust i dag.

Det tvåsitsiga flygplanet störtade i havet ett kort stycke från stranden, uppger vittnen. Den andra piloten, irländaren Eddie Goggins, klarade sig genom att lämna sitt plan i fallskärm.

Stjärten klipptes av

Orsaken till olyckan är fortfarande inte utredd men enligt uppgifter ska två plan ha krockat i luften under tävlingen. Ett plan tappade höjd och föll ner på det andra.

På bilder från olyckan syns tydligt att stjärtpartiet på det ena planet har klippts av och obarmhärtigt störtar ner i havet. Strax efteråt följer det andra planet ner i vattnet.

Kraschen skedde nära inloppet till Marsamxett-hamnen i Maltas huvudstad Valletta där showen hölls.

Under flygtävlingen Aero Grand Prix på Malta deltar piloter från hela världen. Tävlingen sänds i tv i 100 länder runt om i världen, uppger nätversionen av tidningen The Malta Independent.

Inte bekräftat

Tävlingarna har karaktär av uppvisning, en av grenarna är ”air-racing”, i en annan utför planen låtsasstrider mot varandra.

Den svenske piloten fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

– Vi arbetar på att få fram uppgifter om det som har hänt, men i nuläget kan jag inte bekräfta någonting, säger Christian Carlsson på UD:s presstjänst till aftonbladet.se.

BILDEXTRA Se bilderna när planen kolliderar

Robert Triches, TT