Tredje ronden mellan Persson och Reinfeldt

Så var kvällens duell – minut för minut

NYHETER

Det stod 1-1 i stormästarmötet mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

I kväll avgjordes tredje och sista ronden när de båda statsministerkandidaterna möts i SVT:s direktsända duell.

Och det blev hett.

Här är hela duellen – minut för minut.

Hittills har Sveriges politiska motpoler mötts två gånger i dueller:

Mötet i TV4 gick till Reinfeldt - trots Persson elaka psykning i reklampausen.

I fredagens radioduell var Persson hetast. Flera gånger avbröt han sin motståndare och utbrast spontant efteråt:

– Det här var ju kul!

SVT-duellen: Vem vann? Vart har du dina sympatier? Rösta på aftonbladet.se och gör dig hörd!

GP: Många pensionärer säger att de behandlas inte i den här valrörelsen. Jag vill ge dem rätt. Deras frågor kommer inte så ofta upp och det tänker jag ändra på ikväll.

– Det ställer krav på samhället att vi lever länge. Vården måste byggas ut. Vi måste satsa på forskning och det är ett stort fält av insatser som ligger framför oss. Sverige ska bli världens bästa land att åldras i.

– Det går en skarp skiljelinje mellan oss och högern. De vill inför särskild skatt för pensionärer som innebär att en pensionär betalar mer än en löntagare. Det ska bli dyrare medicin och de stora sjukhusen ska sälja ut. Det är är ett systemskifte och det vill vi varna för.

FR: Vad bra att du började med de äldre. Vi har gjort ett särskilt 65-årskryss i deklarationen för de behöver allra mest stöd. Vi vill inte sälja ut sjukhusen.

GP: Du svarar inte på frågan om den särskilda pensionärsskatten?

FR: Det finns en del som tycker att debatter som den här ska föras i oförsonlig ton, men det tror inte att väljarna tycker är en bra idé. Vi vill föra en diskussion med vardagsdoft. Jag gav mig inte in i politiken för att jag ogillar sossar. Jag vill se mnänniskor utvecklas. Men idag är det för få som jobbar och vår sjukvård är inte tillgänglig. Där vill jag se förbättringar.

GP: Jag för gärna en debatt i sakligt tonläge. Jag vill återigen upprepa frågan: Hur kan det komma sig att en pensionär som tjänar 13-14 000 kronor per månad ska betala mer skatt än en löntagare?

FR: Jag sa att det lönar sig för dåligt att arbeta - kallar du inte det ett angrepp? Är det normalt för dig?

Vilka egenskaper ska en statsminister ha?

FR: En statsminister måste våga se problemen.

GP: Man måste ha en inre drivkraft som brinner och driver dig när du är satt under press.

FR: Jag har en politik för jobb och många tycker att jag har framtiden för mig.

JOBBEN

GP: Ofta är det de mellan 19 och 24 som man riskerar att tappa, därför arbetar vi med dem särskilt intensivrt.

FR Många är arbetslösa och det handlar både om yngre och akademiker som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Om man, som alliansen, erkänner problem, så går det att lösa dem.

Hur stor är egentligen den svenska arbetslösheten?

GP: Svarar 225 000

FR: Svarar 400 000

Facit från SCB visar 288 000 personer

Hur kommer det sig att siffrorna skiljer?

FR: Det finns många människor som är i åtgärder och så vidare så att de inte ser arbetslösa ut.

GP: Vi använder samma definition som vi gjort i Sverige sedan 1988. Det gjorde den borgerliga regeringen också. Sedan vill jag varna för att mänbniskor som pluggar ska beskrivas som arbetslösa. Det finns ingen bättre investering för framtiden.

FR Jag tror att man kan se omkring sig hur jobben försvinner. Det man gjorde med händerna förr görs nu av maskiner. Många upplever också att tempot höjs på arbetsplatserna och många hänger inte med, upplever de.

GP: Det viktiga här är att jobben blir fler. Industrin är inne i en förändring och människor med god utbildning riskerar också arbetslöshet, och därför måste vi ha en bra a-kassa. De attacker som moderaterna gör på a-kassan är mycket destruktiv.

FR: Jag är glad när det går bra för Sverige och vi kan stå här och ha roligt en lång stund. De som får jobb upplever det som väldigt bra, men så många fler har det inte blivit. Många är tillfällia och så kallade plus-jobb. Det är konstigt att vi på toppen av en högkonjunktur har väldigt många åtgärder som inte är riktiga jobb.

GP: Plus-jobben och andra insatser är viktiga och de kommer vi att behöva även i framtiden. Jag tycker det är grymt och dålig politik att som ni vilja ta bort dem. Vi ska ha generösa och bra trygghetssystem.

FR: Jag är väldigt oroad för industrin som oroas över höjda energipriser och att ni vill ta bort kärnkraften...

GP: Maud...(Försöker avbryta)

FR: Berätta om dina nätter med Ohly när ni diskuterar nedläggning av kärnkraften och energipriser istället...

GP: Vi har sänkt skatten på arbete och höjt på energi. Men nu kan jag konstatera att ni i ert valmanifest inte vill ändra dem.

FR: Hör du inte hur svenska folket klagar över elräkningarna? Det vill vi ha svar på!

GP: Min poäng är att du har klagat hela vägen, men nu när du lägger ditt program så vill du inte ta bort energiskatten?

FR: Det blir höjda elskatter och bensinskatter för vanligt folk? De bryr du dig inte så mycket om?

GP: Du har hela tiden varit emot. Nu när du går till val skulle du kunna lova att ta bort dem?

FR: Vi lovar att sätta stopp för det ni vill höja, men det är bättre att sänka skatten på arbete.

Enligt en studie så är klimatförändringarna den fråga som oroar oss allra mest. Vad gör ni åt det?

FR: Här skulle Göran Persson och jag gärna vilja lösa detta, men det är en global verklighet och en värld som måste svara upp. Vi måste få USA att respektera Kyotoavtalet, vi ska inte slösa energi och skövla regnskogar.

GP: Jag vill anknyta til det som sas innan. Vi sitter med en energiproduktion som är skadlig och blir allt knappare. Det ställer stora krav på oss. Jag ser det här som en chans för Sverige att gå före i världen och visa att vi kan lära oss leva på ett sätt som skonar Jorden. Jag skulle vilja veta vad alliansen har för klimatmål?

FR: Vi är överens på att utveckla alternativa bränslen. Vi är också överens om att jobba inom EU för att få en bättre ordning. Jag tycker inte vi ska hävda stor oenioghet i svensk politik inom detta. Vi kan gärna gå före, men det måste vara med verkningsfulla åtgärder.

GP: Klimatmålet? Ska man leda en regering så måste man ha ett mål att gå mot. Det saknar ni i alliansen. Ni har inte orkat ta ett sådant beslut.

FR: Vi har inte enats om något klimatmål, men det viktiga är att vidta riktiga åtgärder.

GP: Mål ska sättas på sådant sätt så att man kan nå dit. Vi har nått första etappen i Sverige och satt modiga mål för 2010 och 2020. För er har det aldrig varit en stor fråga, men jag brinner för detta!

FR: Man är inte seriös om man lovar utan att kunna hålla vad man lovar!

Vill ni avveckla eller utveckla kärnkraften?

GP: Vi vill avveckla den och ersätta den med miljövänlig energiproduktion.

FR: Inom alliansen är vi överens om att använda de kärnraftverk som finns kvar. Vi vill kunna utveckla alternativen.

GP: Detsamma gäller oss. Det är inte det här som är problemet. Problemet är att om du sänder signalen att ni ska bygga ut kränkraften, då kan alla ansträngningar att utveckla alternativen upphöra.

Bör det bli lagligt att ladda ner musik:

FR: Ja.

GP: Jag tycker att lagen bör ändras.

Ska spritskatten sänkas?

GP: Nej.

FR: Ja.

Ska spelmonopolet finnas kvar?

FR: Ska bort.

GP: Nej. Spelpengarna ska gå tillbaka till ungdomarna och idrottsrörelsen.

Ska det bli hårdare Straff?

GP: Ja, det kan bli aktuellt.

FR: Ja.

Ska kvinnor kvoteras in i bolagsstyrelser?

GP: Kanske.

FR: Nej.

Ska biståndet sänkas?

FR: Det ska inte höjas.

GP: Definitivt inte.

Ska det kosta pengar att låna böcker

GP: Nej.

FR: Nej.

GP: Säger du nu, ja...

Ska vi behålla det svenska statsskicket

GP: Ja.

Billigare hemhjälp?

GP: Ingen ska hoppas på att socialdemokraterna ska subventionera så kallade hushållsnära tjänster.

FR: Mycket av det som i dag sköts svart borde kunna skötas vitt. Det är en viktig del av livet att försöka får den stressiga tillvaron att gå ihop.

GP: Jag har inget emot att Reinfeldt och hans vänner har hjälp i hemmet av någon med avtalsenlig lön. Men han får betala för sin städning själv.

FR: Det är också ett sätt att få fram fler jobb. Jobb som ofta går till människor som har svårt att hitta jobb annars. Vi ska inte vara nedlåtande och prata som du gör.

GP: Det finns mycket grums och människor med god ekonomi utnyttjar det här på ett fult sätt.

FR: Nu beskriver du stora människor i samhället som usla människor med kriminell attityd. Jag är övertygad om att detta går att göra till en bra servicenäring, kanske även för äldre.

GP: Det är just vad s i Stockholm föreslår: att många äldre ska få två timmars hemtjänst i veckan, det är alldeles utmärkt. Det jag reagerar på är rapporter från välbeställda områden och människor där folk utnyttjas.

FR: Det har pratat om att det finns 15 000 kvinnor, ofta invandrarkvinnor som arbetar svart i svenska hem. Jag vill att de ska kunna jobba vitt och tjäna pensionspoäng. Då kan man ju inte bara vifta bort diskussionen.

FÖRTIDSPENSIONÄRERNA

FR: De kan inte påverka sin situation i dag. Men har man inte arbetsförmåga, då ska man inte lasta dem till en ännu sämre ekonomi. Ge dem matchningsstöd så att man kanske kan få ett anpassat arbete.

GP: Till skillnad från Reinfeldt så tänker vi förbättra för dem. Det handlar om bostadsbidrag och stödet till barnen. Har man hamnat i förtidspension har man betalat det yttersta priset till samhället.

FR: Nu enades vår allians inte om några försämringar för den här gruppen. Vi menar att man måste ta reda på vad som drabbat den enskilde. Det kan väl ändå inte vara så att vi har tusentals individer som inte har någon arbetsförmåga kvar?

GP: Du vet ingenting om deras siutation. De har redan nu en ganska dålig ekonomisk standard och de kommer få det sämre med de moderata förslagen.

VÄLFÄRDEN

FR: Sossarna säger att alla ska med. De har gruvligen misslyckats med att ta med de fattiga. Göran Persson är så uppfylld att berätta över hur bra alla har det så de fattiga finns inte med i din verklighetsbeskrivning.

GP: Jag blir förvånad över hur du debatterar. Vi vill för det första se till att ungdomar får fri tandvård. De ska få en garanti att kunna teckna ett eget hyreskontrakt. Barnfamiljerna ska få bättre stöd och även pensionärerna och de människor som hamnat i missbruk. På varje punkt riktar moderaterna udden mot de mest utsatta.

FR: Jag hävdar i skarp kontrast till det du hävdar att du klyvt Sverige under din tid som statsminister. Vi ser hur de välbeställda och fattiga skiljer sig mer och mer. Du har inte kunnat ge någon förklaring till detta. Du nämner bidrag som du är beredd att ge. Men jag tror att de är less på bidrag och att hetsas av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. De vill ha jobb.

GP: Ingen människa är väl less på att få fri tandvård? Ingen är väl less på bostadsstöd? Det där är ju bara moderat trams. Du leder ett parti som vill spara 2,5 miljarder på Försäkringskassan? Det är hyckleri!

FR: Vi har gett en rad förslag på hur man kan komma åt överutnyttjande av bidragen och du har genomfört vartenda ett.

GP: Jobbpolitik får aldrig handla om att ge sig på de arbetslösa. Jobb skapas genom andra åtgärder ochd et har vi lyckats med.

FR: Jag hävdar att detta inte stämmer med vad folk anser. Invandrare som kommit till detta land upplever inte Sverige som du beskriver det.

GP: När du talar om jobbpolitik, så kokar du hela tiden när det till skattefrågor. Det är en dålig jobbpolitik för den skapar spänningar och klyftor.

BETYGEN

GP: Jag tycker det finns tillräckligt mycket redan i dag - från 8:e klass.

FR: De ska finnas från sjätte klass med stöd. De yngre måste få tillgång till flera speciallärare.

GP: Det finns en övertro på betygen. Se barnen som de är, älska dem, och se till att de lär sig någonting. Det är inte tillfredsställande att så många går ut utan fullständiga betyg.

FR: Det var märkligt att Göran Persson tar med sådan lätthet på att var fjärde elev saknar fullständiga betyg. En bra skola ska vara öppen för alla och det är därför vi vill tillföra resurser och speciallärare, som socialdemokraterna inte vill ha. Vi vill ha uppföljning.

GP: Jag är glad för att moderaterna äntligen förstått att det krävs fler lärare i skolan. Det har de tidigare gått emot.

GP: Gå och rösta! Din röst är lika mycket värd som Reinfeldts och min. Vi delar ansvaret för landet. Rösta på ett alternativ som håller ihop Sverige. Ett alternativ som förstår att vi kan gå i spetsen för att färndra det hot som klimatförändringen utgör. Som förstår att sträva efter att vara både modernt och fast förankrat i allas människor lika rätt och värde.

FR: Valet ställer de nya moderaterna mot gamla socialdemokraterna. Vi ser problemen som finns och vill göra något åt dem. Det saknas en politik som ger jobb till de som står utanför. Politik är ett lagspel. Kunskaperna i skolorna ska bli bättre och för detta har vi bildat vår allians - som vi är beredda att regera Sverige med.

Tidigare artiklar

Johanna Melén, Robert Triches